Șeful agenției ONU pentru probleme nucleare a avertizat că cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în Ucraina, „a scăpat complet de sub control” și a lansat un apel urgent către Rusia și Ucraina pentru a permite rapid experților să viziteze complexul vast pentru a stabiliza situația și a evita un accident nuclear.
Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat marți că situația devine tot mai periculoasă pe zi ce trece la centrala Zaporojie din orașul Enerhodar, situat în sud-estul țării, pe care trupele rusești au capturat-o la începutul lunii martie, la scurt timp după invazia lor din 24 februarie în Ucraina.
„Ceea ce este în joc este extrem de periculos”
„Fiecare principiu al siguranței nucleare a fost încălcat” la centrală, a spus el. „Ceea ce este în joc este extrem de serios și extrem de grav și periculos”. Grossi a citat multe încălcări ale siguranței centralei, adăugând că aceasta se află „într-un loc unde se desfășoară un război activ”, în apropierea teritoriului controlat de Rusia.
Integritatea fizică a uzinei nu a fost respectată, a spus el, citând bombardamentele de la începutul războiului, când a fost preluată, și informațiile continue din partea Ucrainei și a Rusiei care se acuză reciproc de atacuri la Zaporojie.
Există „o situație paradoxală” în care centrala este controlată de Rusia, dar personalul ucrainean al acesteia continuă să conducă operațiunile nucleare, ceea ce duce la momente inevitabile de fricțiune și presupuse violențe, a spus el. Deși AIEA are unele contacte cu personalul, acestea sunt „defectuoase” și „fragmentate”, a spus el.
Grossi a declarat că lanțul de aprovizionare cu echipamente și piese de schimb a fost întrerupt, „așa că nu suntem siguri că uzina primește tot ce are nevoie”. De asemenea, AIEA trebuie să efectueze inspecții foarte importante pentru a se asigura că materialul nuclear este protejat, „și există o mulțime de material nuclear acolo care trebuie inspectat”, a spus el, scrie AP.
„Când pui toate acestea cap la cap, ai un catalog de lucruri care nu ar trebui să se întâmple niciodată în nicio instalație nucleară”, a spus Grossi. „Și acesta este motivul pentru care am insistat încă din prima zi că trebuie să putem merge acolo pentru a efectua această evaluare a siguranței și securității, pentru a face reparațiile și pentru a ajuta, așa cum am făcut deja la Cernobîl”.
Capturarea de către ruși a centralei a reînnoit temerile ar putea fi avariată, declanșând o altă situație de urgență precum accidentul de la Cernobîl din 1986, cel mai grav dezastru nuclear din lume, care a avut loc la aproximativ 110 kilometri nord de capitala Kiev. Șeful AIEA a spus că el și echipa sa au nevoie de protecție pentru a ajunge la centrală și de cooperarea urgentă a Rusiei și Ucrainei.