Cauta

Scântei în războiul comercial al mașinilor electrice

Când vine vorba de vânzările de vehicule electrice, SUA au fost un întârziat, lipsit de impulsul de reglementare și de investiții văzut în China și Europa.

joe biden

Dar creditele fiscale de până la 7 500 de dolari acordate de administrația Biden pentru mașinile electrice asamblate în America de Nord sunt văzute ca o amenințare competitivă „agresivă” de către UE și de țări precum Coreea de Sud, la fel ca și alte avantaje de promovare a investițiilor ecologice din Legea de reducere a inflației, în valoare de 369 de miliarde de dolari.

Producătorii de baterii, cum ar fi suedezii de la NorthVolt, se îndreptă către SUA, având în vedere și costurile energiei, după un an în care prețurile gazelor naturale din Europa au fost de opt ori mai mari decât cele din SUA.

Risc pentru Europa

Acesta nu este un război comercial ca la carte, subliniază The Washington Post. Suntem departe de amenințarea din epoca Trump de a impune tarife vamale asupra mașinilor europene, iar conflagrația din Ucraina i-a apropiat pe aliații din NATO.

Dar suntem, de asemenea, foarte departe de o nouă eră a multilateralismului sub conducerea lui Biden. O salvă de subvenții menită să țină China în frâu și să stimuleze noi fabrici în SUA este rea pentru partenerii comerciali prinși la mijloc.

Protecționismul  leagă prevederile „Buy American” de subvențiile care, potrivit producătorilor,  echivalează cu o reducere a costurilor de aproximativ 30%, și  pare a fi o nouă eră sumbră.

„Riscul pentru Europa este o dezindustrializare de genul celei pe care nu am mai văzut-o de ani de zile”, spune Antoine Huard, cofondator al dezvoltatorului francez de centrale electrice Verso Energy.

Până în prezent, răspunsul Europei a fost ezitant. Apelul la bunăvoința lui Biden a obținut promisiunea unor modificări, dar nu mai mult. Plângerile la Organizația Mondială a Comerțului par a fi o misiune nebunească: mecanismele de soluționare a litigiilor au fost blocate și subminate de SUA.

Șeful Comisiei Europene pentru industrie, Thierry Breton, imaginea dirijismului în stil francez la Bruxelles, este în curs de a obține sprijin pentru un „Clean Tech Act” , o sprijinire a sectorului auto. Sprijinul public ar contribui la creșterea competitivității UE prin subvenționarea energiei sau a tehnologiilor relevante.

Dar există și riscuri. Unul dintre acestea este o mai mare intensificare a tensiunilor comerciale. Cel mai recent plan al UE de a relaxa și mai mult restricțiile privind ajutoarele de stat ca răspuns la SUA va duce la numeroase lupte interne privind concurența neloială între țările mari, precum Germania, și cele cu o putere de foc financiară mai mică.

Și cu cât UE încearcă să creeze mai multe derogări pentru anumite produse sau industrii, cu atât este mai probabil să își afecteze credibilitatea în fața altor parteneri comerciali.

Un alt risc îl reprezintă  risipa de bani. În contextul actual, există o cerere abundentă de materii prime sau de componente care sunt produse la nivel local, deoarece sunt mai ușor de transportat și nu prezintă riscuri geopolitice. Însă există un punct în care penuria se poate transforma în exces, așa cum s-a întâmplat în trecut în industria cipurilor.

Chiar și în lumea strălucitoare a gigafabricilor de tip Tesla ce au atras investiții de 300 de miliarde de dolari la nivel mondial începând din 2019, cu China în frunte, este posibil să existe eșecuri, cum ar fi fabrica de baterii „Britishvolt” care a fost aproape de colaps anul trecut.

Așadar, chiar dacă UE se grăbește să își alimenteze propriile vise de campion industrial, ar trebui să fie, de asemenea, în gardă. Dacă multiplică regulile privind ajutoarele de stat sau antitrust, acestea vor ceda.

Eforturile anterioare de a crea noi întreprinderi de tip Airbus nu au funcționat întotdeauna. Iar cheltuielile eficiente, nu doar mai multe, ar trebui să fie o prioritate, potrivit economistului Xavier Jaravel, care subliniază că Franța mai are încă 40 de miliarde de euro din fondurile de redresare pe care trebuie să le pună în aplicare. Miza este mare, la fel ca și riscurile. Vor zbura scântei.

 

 

Ultimele stiri

  • Bolojan face praf și Educația. Se pierde calitatea actului de învățământ
  • Domnule Bolojan, dacă nu vreți să fiți sub Ciolacu…
  • BRICS vs Trump
  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Exit mobile version