AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul supravegherii Big Tech: 20 de miliarde de recunoașteri faciale

Scandalul supravegherii Big Tech: 20 de miliarde de recunoașteri faciale

Compania americană de tehnologie de recunoaștere facială Clearview AI a fost amendată cu 7,5 milioane de lire sterline în Marea Britanie și va trebui să șteargă datele personale ale rezidenților britanici.

Amenda – echivalentul a 8,85 milioane de euro – este pentru utilizarea ilegală a imaginilor de persoane colectate de pe internet și de pe rețelele de socializare în vederea creării unei baze de date globale pentru recunoașterea facială.

Autoritatea britanică ICO (Information Commissioner’s Office) a ordonat de asemenea Clearview AI să înceteze strângerea şi utilizarea datelor personale ale cetăţenilor britanici disponibile public pe internet şi să le şteargă pe cele pe care le-a cules deja.

” Clearview AI numai că permite identificarea persoanelor ale căror fotografii le-a colectat, dar le monitorizează efectiv  și le oferă ca serviciu comercial”, a declarat John Edwards, comisarul britanic pentru informații.

Potrivit ICO, compania a strâns peste 20 miliarde de fotografii ale unor feţe umane de peste tot în lume pentru a crea o bază de date, fără informarea sau consimţământul persoanelor respective.

Clearview AI le propune clienţilor săi, printre care poliţia, un serviciu ce permite găsirea imaginilor online ale unei persoane. Dar a acceptat recent să nu mai vândă bazele sale de date biometrice unor companii din SUA, iar împotriva sa au fost începute proceduri în unele ţări europene.

Autoritatea italiană pentru protecţia datelor personale a sancționat Clearview AI o amendă de 20 milioane de euro în martie pentru instaurarea “supravegherii biometrice a persoanelor aflate pe teritoriul Italian”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
535 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger