AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul submarinelor. Misteriosul SMS trimis de Macron

Scandalul submarinelor. Misteriosul SMS trimis de Macron

Scandalul submarinelor. Misteriosul SMS trimis de Macron

Un SMS al președintelui francez, Emmanuel Macron, premierului australian Scott Morrison a fost trimis cu două zile înainte de rezilierea contractului de livrare a submarinelor franceze pentru Australia.

Ceea ce sugerează că președintele francez ar fi fost conștient de o amenințare la adresa contractului înainte de anunțul oficial al rezilierii acestuia.

Mesajele schimbate între Macron și Morrison au fost publicate în presa australiană, în timp ce Canberra încearcă să contracareze acuzațiile de minciună lansate de Paris cu privire la anularea mega-contractului cu constructorul francez Naval Group. Franța pierde 55 de miliarde de euro.

„Ar trebui să aștept vești bune sau proaste?”

Duminică, Macron a declarat că „știe” că premierul australian Scott Morrison l-a mințit apropo de negocierile secrete dintre Australia, Statele Unite și Marea Britanie cu privire la acordul de apărare AUKUS care a dus la ruperea contractului semnat de Australia cu Franța pentru livrarea a 12 submarine. O acuzație fără precedent între aliați pe care Scott Morrison a respins-o.

Potrivit unei surse familiare cu mesajele schimbate între cei doi, și care a solicitat anonimatul din cauza sensibilității dosarului, când Scott Morrison a încercat să stabilească o convorbire telefonică cu Emmanuel Macron, la 14 septembrie, cu două zile înainte de anunțul acordului AUKUS dintre Australia, Marea Britanie și SUA, președintele francez a răspuns cu următorul mesaj: „Ar trebui să aștept vești bune sau proaste pentru ambițiile noastre comune în materie de submarine?”. Răspunsul primului ministru australian nu a fost dezvăluit.

Această scurgere de informații dorește să sugereze că președintele francez ar fi fost conștient de o amenințare la adresa contractului înainte de anunțul oficial al rupturii sale, în timp ce a spus că Australia nu a încercat să-l informeze despre anularea contractului înainte de anunțul oficial al parteneriatul cu Statele Unite şi Marea Britanie, scrie Ouest-France.

Anturajul lui Macron reacționează

„Nu exista nici o îndoială că Morrison a trebuit să-și apere imaginea și să-i convingă pe australieni și pe aliații lor că nu a mințit sau a fost duplicitar, dar existau îngrijorări serioase că acest proiect nu va avea loc”, a spus Haydon Manning, profesor de științe politice la Universitatea Flinders, Australia de Sud.

În fața acestor dezvăluiri, anturajul președintelui francez a denunțat „metode foarte neelegante” și a repetat că partea franceză nu a fost avertizată de rezilierea contractului. „Acest SMS arată că, dimpotrivă, președintele nu știa că vor denunța contractul”, a protestat anturajul lui Emmanuel Macron, argumentând că „dacă ar fi existat un SMS mai clar în acest sens ar fi raportat”.

„Știam că australienii au întrebări, dar doar pe aspecte tehnice și de calendar, ca în orice contract mare de acest tip”, continuă aceeași sursă, explicând că mesajul text prezidențial se referea la aceste puncte înainte de o revizuire a progresului cu constructorul Naval Group, programat pentru a doua zi.

author avatar
Tudor Borcea
363 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger