AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul submarinelor. Macron spune cine l-a mințit

Scandalul submarinelor. Macron spune cine l-a mințit

Scandalul submarinelor. Macron spune cine l-a mințit

În septembrie, SUA, Australia şi Marea Britanie au semnat un parteneriat strategic pentru a contracara China, parteneriat ce prevede furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară Canberrei în detrimentul Franței, care pierde 55 de miliarde euro, în urma ruperii unui contract semnat în 2016 pentru furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel Australiei.

De atunci, Franța nu a încetat să denunțe o lovitură de cuțit în spate din partea aliaților.

Macron: „Nu doar cred că m-a mințit, ci știu”

Duminică, președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că „știe” că premierul australian Scott Morrison l-a mințit apropo de negocierile secrete dintre Australia, Statele Unite și Marea Britanie cu privire la acordul de apărare AUKUS care a dus la ruperea contractului semnat de Australia cu Franța.

„Crezi că Scott Morrison v-a mințit?”, l-a întrebat un jurnalist australian, la summit-ul G20 de la Roma. „Nu doar cred, ci știu”, a răspuns Macron, care își exprimase deja furia după ruperea acordului dintre Franța și Australia.

„Vom discuta, vom vedea ce face”, a spus el despre posibilitatea ca încrederea în Australia să-i fie redată.

„Am mult respect pentru ţara voastră, mult respect şi prietenie pentru poporul vostru”, a adăugat Macron. „Dar când este vorba de respect, trebuie să fie de ambele părți, trebuie să fii sincer şi trebuie să te comporţi în conformitate şi în concordanţă cu această valoare”.

Joe Biden credea că…

Emmanuel Macron a discutat săptămâna trecutăp cu Morrison pentru prima dată de la criza provocată de parteneriatul AUKUS, care a torpilat mega-contractul semnat cu constructorul francez Naval Group.

Președintele francez i-a repetat că această rupere de contract „a rupt și relația de încredere dintre țările noastre”. Această situație a provocat și o criză între Franța și SUA, mergând până la rechemarea pentru câteva zile a ambasadorului Franței.

În timpul unei întâlniri de vineri, 29 octombrie, a lui Macron cu președintele american Joe Biden, acesta din urmă, dornic să depășească această criză, nu și-a cerut scuze, dar a recunoscut că SUA au procedat cu „neîndemânare și fără eleganță”.

Biden a dat asigurări că a crezut că „Franța fusese informată foarte devreme că contractul nu se va încheia”.

author avatar
Tudor Borcea
383 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui Romania sa sprijine Franta si sa cumparam si noi cateva submarine franceze, Emanuel e tare necajit ca Australia i-a pacalit…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger