AcasăȘTIRI EXTERNESubmarinele Germaniei îl pot torpila pe Netanyahu. Anchetă la cel mai înalt...

Submarinele Germaniei îl pot torpila pe Netanyahu. Anchetă la cel mai înalt nivel în Israel

Submarinele Germaniei îl pot torpila pe Netanyahu. Anchetă la cel mai înalt nivel în Israel

Guvernul israelian a aprobat duminică, 23 ianuarie, crearea unei comisii de stat care să investigheze un acord care implică achiziția de submarine militare din Germania, când Benjamin Netanyahu era prim ministru, și pentru care mai mulți responsabili sunt acuzați de luare de mită.

Acest contract, care prevedea achiziționarea de către Israel a trei submarine și patru nave de război de la grupul german ThyssenKrupp, a fost negociat între 2009 și 2016.

Fraudă, mită, abuz de încredere

Statul evreu a primit de atunci navele de război, dar acordul asupra submarinelor se poticnise după ce, printre altele, au apărut suspiciuni de fraudă care s-au aflat în centrul protestelor împotriva fostului premier Benjamin Netanyahu, aflat la putere din 2009 până în iunie 2021.

Deși procurorul general Avichai Mandelblit a respins suspiciunile unei malversațiuni din partea lui Netanyahu în acest caz, numele unora dintre apropiații săi au apărut în ancheta poliției.

David Sharan, fostul șef de cabinet al lui Netanyahu, a fost acuzat de luare de mită și de abuz de încredere, alături de Avriel Bar-Yosef, candidatul lui Benjamin Netanyahu la Consiliul Național de Securitate.

Suspiciunile asupra avocatului personal al lui Netanyahu, David Shimron, care era reprezentantul în Israel al firmei germane și care ar fi fost mediator, au fost clasate ulterior.

Duminică, premierul Naftali Bennett, care i-a succedat lui Netanyahu în iunie, s-a abținut de la votarea constituirii comisiei de anchetă, potrivit unei surse oficiale, scrie AFP.

„Cel mai grav caz de corupție în domeniul securității”

Acest vot a fost amânat cu o săptămână, la cererea lui Bennett, pentru a avea loc după încheierea unui nou acord de achiziție de submarinelor de la compania germană ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). Noul acord, anunțat săptămâna trecută, implică achiziția de către Israel a trei submarine din clasa Dakar pentru aproximativ trei miliarde de euro, o parte din achiziție fiind subvenționată de guvernul german.

„După ani de întârzieri, acest acord are o importanță de neegalat pentru securitatea Israelului în deceniile următoare”, a spus Bennett, a cărui țară încearcă să se stabilească ca putere maritimă în Marea Mediterană.

Crearea comisiei de anchetă a fost susținută de ministrul apărării Benny Gantz și de ministrul de externe Yair Lapid.

„Afacerea submarinelor și navelor pe vremea domnului Netanyahu este cel mai grav caz de corupție în domeniul securității din istoria Israelului și este necesar să se întoarcă fiecare piatră pentru a ajunge la adevăr”, a spus duminică Lapid.

 

author avatar
Tudor Borcea