AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul submarinelor. Australia semnează controversatul acord AUKUS cu SUA și Marea Britanie

Scandalul submarinelor. Australia semnează controversatul acord AUKUS cu SUA și Marea Britanie

Scandalul submarinelor. Australia semnează controversatul acord AUKUS cu SUA și Marea Britanie

Acesta este primul acord semnat și făcut public de când cele trei țări și-au anunțat, în septembrie, noua alianță de apărare, numită AUKUS, pentru a face față tensiunilor strategice tot mai mari dintre SUA și China în Pacific.

Australia s-a angajat oficial luni, 22 noiembrie, într-un program foarte contestat de a se dota cu submarine cu propulsie nucleară, ca parte a unei noi alianțe de apărare cu Marea Britanie și Statele Unite.

Franța: „O lovitură de cuțit în spate”

Ministrul australian al Apărării, Peter Dutton, a semnat un acord cu diplomații britanici și americani prin care se autorizează schimbul de „informații privind propulsia nucleară navală” între țările lor.

Această alianță a fost însoțită de anularea de către Australia a unui mega-contract de achiziție a douăsprezece submarine franceze cu propulsie convențională pentru o valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (55 de miliarde de euro), provocând o dispută diplomatică de între Paris și Canberra. În ceea ce a fost numit „scandalul submarinelor”, Franța a denunțat o lovitură de cuțit în spate, inclusiv „minciuni” ale premierului Australian Scott Morrison.

China denunță o „amenințare extrem de iresponsabilă”

„Acordul va permite o cooperare care va îmbunătăți și mai mult poziția noastră de apărare reciprocă” , a declarat vineri președintele american Joe Biden, într-un comunicat înaintea ceremoniei de semnare de luni în prezența lui Peter Dutton, însărcinatului cu afaceri al SUA, Michael Goldman și înaltului comisar britanic în Australia, Victoria Treadell, scrie Le Figaro.

În cadrul acordului AUKUS, Australia urmează să achiziționeze opt submarine de ultimă generație cu propulsie nucleară, capabile de misiuni „stealth” cu rază lungă de acțiune. De asemenea, prevede partajarea capacităților cibernetice, inteligenței artificiale, cuantice și submarine nespecificate.

Alianța a înfuriat China, care o descrie drept o amenințare „extrem de iresponsabilă” la adresa stabilității regiunii.

author avatar
Tudor Borcea
171 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger