AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul spionărilor la vârf. Telefonul lui Macron, în baza de date Pegasus

Scandalul spionărilor la vârf. Telefonul lui Macron, în baza de date Pegasus

Scandalul spionărilor la vârf. Telefonul lui Macron, în baza de date Pegasus

Numărul de telefon ale președintelui Franței, al primului său ministru și al celor 14 miniștri aflați în funcție în 2019, au fost selectare pentru o posibilă supraveghere cu ajutorul softului israelian Pegasus, folosit de mai multe guverne pentru a spiona jurnaliști și disidenți.

Informația a fost dezvăluită de Laurent Richard, directorul organizației Forbidden Stories aflată, alături de Amnesty International, la originea dezvăluirii scandalului Proiectul Pegasus.

Din 2017 și până în prezent

Emmanuel Macron adoră telefoanele mobile. Pentru președintele francez, acestea reprezintă un instrument de lucru, un mijloc de guvernare și chiar un simbol al modernității sale. Două iPhone stau alături de portretul oficial al președintelui Republicii, la Palatul Elysee, notează Le Monde.

Problema e că unul din numerele de telefon ale lui Macron, pe care îl folosește, conform informațiilor Le Monde, în mod regulat din 2017 și până în prezent, apare în lista numerelor selectate de un serviciu de securitate al Marocului, utilizator al spyware-ului Pegasus, pentru un potențial hacking.

Reacția Palatului Elysee

„Dacă faptele sunt dovedite, acestea sunt evident foarte grave. Toată lumina va fi plasată asupra acestor dezvăluiri de presă”, a reacționat Palatul Elysee.

„Am găsit aceste numere de telefon, dar în mod evident nu am reușit să efectuăm o investigație tehnică pe telefonul lui Emmanuel Macron” pentru a verifica dacă a fost infectat de acest software și, prin urmare, „asta nu ne spune dacă președintele a fost cu adevărat spionat”, a explicat directorul Forbidden Stories, scrie 20 Minutes.

Dar, potrivit lui Laurent Richard, indiferent dacă președintele a fost sau nu spionat, prezența numărului de telefon pe lista serviciului marocan, „arată în orice caz că a existat un interes în a face acest lucru”.

Premieri, miniștri și soțiile lor

Potrivit Radio France și Le Monde, alături de numerele de telefon ale fostului premier Edouard Philippe și soției sale, pe listă figurează numerele de telefon ale unor miniștri de prim plan în 2019: Jean Yves Le Drian, Christophe Castaner, Gerard Darmanin, Bruno Le Maire sau Francois de Rugy. Și ale unor cunoscuți parlamentari și responsabili politici francezi.

Întrebat cu privire la aceste dezvăluiri, primul ministru al Franței, Jean Castex, a indicat că se desfășoară investigații pentru a verifica „materialitatea” presupuselor fapte.

Regele Marocului, și el pe listă

Potrivit Radio France, regele Marocului, Mohammed al VI-lea și anturajul său „se află pe lista potențialelor ținte” și, potrivit Washington Post, un alt membru al consorțiului media care investighează cazul, ea conține și numerele de telefon ale președintelui Irakului, Barham Saleh, și Africii de Sud, Cyril Ramaphosa.

Washington Post, avansează numele a trei premieri în exercițiu, cel al Pakistanului, Imran Khan, Egiptului, Mostafa Madbouli, și Marocului, Saad-Eddine El Othmani, și un total de șapte prim-miniștri la momentul în care au fost selecționați pe listă, între care libanezul Saad Hariri, ugandezul Ruhakana Rugunda și belgianul Charles Michel.

50.000 de numere de telefon selectate

Forbidden Stories și Amnesty International au obținut o listă de 50.000 de numere de telefon selectate de clienții companiei israeliene NSO din 2016 pentru supraveghere potențială.

Pegasus este un malware care infectează dispozitivele smartphone pentru a permite operatorilor să extragă mesaje, fotografii și e-mailuri, să înregistreze apeluri și să activeze în secret microfoane.

NSO Group, fondată în 2011 și care este regulat acuzată că face jocurile regimurilor autoritare, a dat mereu asigurări că software-ul său a fost utilizat doar pentru a obține informații împotriva rețelelor criminale sau teroriste.

NSO sunt inițialele prenumelor fondatorilor acestei companii implantate în Herzliya, la nord de Tel Aviv. Este vorba de Niv Carmi, Shalev Hulio și Omri Lavie, foști componenți ai celebrei unități 8200 a armatei israeliene, specializată în război cybernetic.

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
340 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger