AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul Qatargate și penuria europeană de gaze. Doha flutură arma energetică în...

Scandalul Qatargate și penuria europeană de gaze. Doha flutură arma energetică în fața Bruxelles-ului

Măsurile luate de Parlamentul European împotriva Qatarului, căruia i-a fost retras accesul în legislativul UE într-un presupus caz de corupție, vor avea un „impact negativ” asupra relațiilor cu emiratul din Golf și asupra livrărilor de gaze la nivel mondial, a avertizat duminică un diplomat qatarez.

Deschiderea unei anchete în cazul eurodeputatei Eva Kaili, suspectată că ar fi fost plătită de Qatar pentru a apăra interesele țării care găzduiește Cupa Mondială, a zguduit Parlamentul European.

Qatarul flutură arma energetică

„Decizia de a impune o astfel de restricție discriminatorie asupra Qatarului, limitând dialogul și cooperarea înainte de încheierea procedurii juduciare, va avea un efect negativ asupra cooperării regionale și globale în materie de securitate, precum și asupra discuțiilor în curs de desfășurare cu privire la penuria și securitatea energetică globală”, a afirmat diplomatul într-un comunicat.

Joi, la Strasbourg, deputații europeni au votat aproape în unanimitate în favoarea unui text prin care „cer suspendarea acreditărilor reprezentanților de interese din Qatar” pe durata anchetei. Decizia aparține președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola.

Qatarul, care „respinge cu fermitate” acuzațiile care i se aduc, regretă „judecățile bazate pe informații inexacte dezvăluite de scurgeri de informații”, se arată într-un comunicat, informează BFMTV.

Deși nu este singura țară menționată în ancheta belgiană – deschisă după scandalul generat de acuzațiile ce i se aduc eurodeputatei Eva Kaili, suspectată că a fost plătită de Qatar pentru a-i apăra interesele, criticile și atacurile vizează „exclusiv” Qatarul, a spus diplomatul.

Emiratul bogat în gaze a denunțat lipsa de cooperare din partea guvernului Belgiei, al cărui partener „apropiat” și „furnizor major” de GNL este.

author avatar
Tudor Borcea