AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul Qatargate. „Grupurile de prietenie” între eurodeputați și țări terțe vor fi...

Scandalul Qatargate. „Grupurile de prietenie” între eurodeputați și țări terțe vor fi interzise

Scandalul Qatargate. „Grupurile de prietenie” între eurodeputați și țări terțe vor fi interzise / Foto: printscreen

Ca urmare a scandalului de corupție Qatargate, „grupurile de prietenie” dintre eurodeputați și țările terțe vor fi interzise în cadrul unui nou plan de îmbunătățire a transparenței Parlamentului European.

 

În prezent, există zeci de grupuri de prietenie și alte grupuri de lucru politice fără statut oficial în Parlamentul European. Activitățile acestora sunt adesea finanțate de lobbyiști sau de guverne străine.

Plan în 14 puncte, după scandalul Qartargate

Liderii Parlamentului European, inclusiv președintele Roberta Metsola, au convenit recent asupra unui plan în 14 puncte elaborat ca răspuns la scandalul Qatargate.

În luna decembrie, mai mulți europarlamentari și membri ai personalului instituției au fost arestați și acuzați că au primit mită în schimbul sprijinului politic în Qatar. Cu toate acestea, țara a negat orice implicare în acest caz. Alte țări, inclusiv Marocul, ar fi oferit stimulente financiare deputaților europeni în schimbul unor favoruri politice. Rabat a respins, de asemenea, aceste acuzații.

În propunerile sale, Parlamentul intenționează să introducă verificări periodice ale tuturor lobbyiștilor înscriși în registrul de transparență, în special să solicite verificarea legăturilor acestora cu țările terțe.

În plus, deputații europeni ar putea fi obligați să publice toate întâlnirile cu terțe părți legate de un raport sau de o rezoluție a Parlamentului, precum și să declare orice călătorie în străinătate.

„Evenimentele din ultima lună au condus la necesitatea de a restabili încrederea cetățenilor europeni pe care îi reprezentăm”, se arată într-o notă. Propunerile reprezintă „primul pas în construirea încrederii în procesul decizional european”, informează Euractiv.

Cu toate acestea, pentru unii, multe dintre propunerile din proiect nu abordează decât problemele de suprafață. De exemplu, deși deputații europeni au solicitat deja crearea unui nou organism de etică independent, acest lucru ar necesita propuneri din partea Comisiei Europene.

De asemenea, planul nu impune lobbyiștilor să își publice contractele și activitățile cu guvernele și actorii străini. Alte măsuri includ obligația deputaților europeni de a declara orice conflict de interese înainte de a deveni raportor sau raportor din umbră într-un dosar.

În plus, foștii eurodeputați vor trebui să treacă printr-o perioadă de „tranziție” înainte de a putea începe să facă lobby în Parlament, nu vor mai avea permise permanente de acces în instituție și nu vor mai putea permite accesul altora.

Un purtător de cuvânt al lui Metsola a declarat că propunerile președintelui au avut „sprijin deplin”. Cu toate acestea, negocierile se află încă în stadii incipiente, iar grupurile politice ale Parlamentului așteaptă măsuri suplimentare.

Președintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat că propunerile reprezintă „un pas în direcția cea bună”. Cu toate acestea, „este nevoie de mai mult pentru ca Parlamentul să abordeze pe deplin consecințele Qatargate”, a explicat el.

De asemenea, Weber a atacat grupul Socialiștilor și Democraților (S&D), mai mulți dintre membrii căruia sunt implicați în scandal, spunând că nu aplică „politica de toleranță zero împotriva corupției”.

O sursă din cadrul grupului liberal Renew Europe a declarat că grupul politic susține propunerile de reformă. „Insistăm asupra îmbunătățirii organismului etic”, a declarat sursa. Potrivit Renew, există o voință politică de a „rezolva problema înainte de vară” din partea Parlamentului European.

Cu toate acestea, ordinea de zi nu este stabilită doar de Parlamentul European, întrucât în acest proces sunt implicate și alte instituții.

author avatar
Tudor Borcea