AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul Qatargate a umplut paharul. Viktor Orban cere dizolvarea Parlamentului European: „Drenați...

Scandalul Qatargate a umplut paharul. Viktor Orban cere dizolvarea Parlamentului European: „Drenați mlaștina!”

Scandalul Qatargate a umplut paharul. Viktor Orban cere dizolvarea Parlamentului European: „Drenați mlaștina!” / Foto: Facebook

În cadrul unei conferințe de presă internaționale anuale de la Budapesta, premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că recentul scandal de corupție Qatargate, în care au fost implicați mai mulți membri ai Parlamentului European, a pus sub semnul întrebării credibilitatea instituției și că susține desființarea organismului în forma sa actuală.

 

„Maghiarii ar dori ca Parlamentul European să fie dizolvat în forma sa actuală”, a declarat Viktor Orban. „Gradul în care reputația Parlamentului European în Ungaria a fost afectată (de scandal) este ușor de răspuns: deloc, pentru că nu ar fi putut fi mai mică”.

„Drenați mlaștina”

Conferința de presă de aproape trei ore, care are loc anual, este aproape singura ocazie din an în care Orban răspunde la întrebări din partea presei internaționale sau a unor instituții critice din Ungaria.

Liderul populist, care a câștigat al patrulea mandat consecutiv în aprilie, s-a angajat în lupte frecvente cu UE, care îl acuză de încălcarea normelor democratice. Dar miercuri, Orban a atacat Parlamentul European pentru dezvăluirile recente ale scandalului Qatargate și a împrumutat o frază de la fostul președinte american Donald Trump, spunând că este timpul să „drenăm mlaștina” de la Bruxelles.

Conferința de presă de miercuri a avut loc în contextul în care UE a înghețat finanțarea de peste 12 miliarde de euro acordată Ungariei, din cauza îngrijorărilor legate de faptul că guvernul Orban a eliminat independența justiției, a supravegheat corupția oficială și a redus drepturile minorităților, scrie Euronews.

În septembrie, Parlamentul European a declarat că Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație și că va deveni „un regim hibrid de autocrație electorală” sub conducerea lui Orban – o acuzație pe care guvernul său a respins-o.

„Ungarofobia” din blocul comunitar

În timpul conferinței de presă, Orban a dat vina pe „ungarofobia” din cadrul blocului comunitar pentru tensiunile cu Budapesta. La tensiunile dintre Budapesta și Bruxelles se adaugă lobby-ul guvernului ungar împotriva sancțiunilor impuse Moscovei pentru războiul din Ucraina.

Orban – care este considerat unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin în UE – susține că sancțiunile au fost ineficiente în a face presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului și că acestea au provocat mai multe daune economiilor europene decât Rusiei.

„Dacă ar fi fost după noi, nu ar fi existat o politică de sancțiuni”, a declarat miercuri Orban, adăugând că nu va susține niciun pachet de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei în viitor, dar nu va sta în calea adoptării acestora de către UE, scrie AP.

„Nu este în interesul nostru să împărțim permanent economiile europeană și rusă în două, așa că încercăm să salvăm ceea ce poate fi salvat din cooperarea noastră economică cu rușii”, a spus el.

Ravagii ale inflației în Ungaria

Orban a făcut o serie de concesii pentru a asigura livrarea fondurilor UE atât de necesare, dar Comisia Europeană – brațul executiv al blocului – a insistat asupra unor reforme suplimentare pentru ca Budapesta să aibă acces la bani.

Ungaria se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate ale inflației din Europa și cu o monedă care se clatină, ceea ce a dus la creșterea prețurilor. În noiembrie, rata inflației a fost de peste 22%, iar moneda forint a scăzut cu aproape 10% față de euro de la începutul anului.

Orban a declarat că guvernul are planuri de a reduce inflația la o singură cifră până în decembrie anul viitor și că va prezenta în curând un program care va elimina impozitul pe venit până la vârsta de 30 de ani pentru femeile care au copii.

author avatar
Tudor Borcea
554 afisari

8 COMENTARII

  1. Dizolvarea Parlamentului European este prea putin. Comisia si Consiliul sunt chiar mai putrede. Ori schimbari din temelii, ori desfiintare. Crizele majore care macina Europa au fost generate si amplificate chiar de cele doua structuri. Daca fac mofturile SUA, sa treaca oceanul si sa ramana acolo ! Daca analizam liderii UE si cei ai marilor puteri europene, intelegem ca au fost ,,alesi” pe spranceana.

  2. Teoretic da…dar crocodilul te musca de beregata daca te apropii de mlastina lui personala.Ati cerut aprobare de la urs-sulla vonPizdenberg????Dar de la ceilalti mafioti????Ntz,ntz,ntz.Voi aveti impresia ca traficul de copii e o poveste de IonCreanga????Dar traficul de arme????

      • Cine mai trimite arme nucleare inAsia????nu va atingeti de ei….sunt „politicieni” dar cum dracu ca nimeni nu a votat vreodata nicaieri pentru ei
        Penseta lui SorosKissinkur e conducatorul planetei,si cu rabinulYamatasula din Viena&Panama….Saaaaataaaaaaanaaaaaa……Aleleuiaaaaaa,Doamne Ajuta…….AMIN

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger