AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul purtării maștilor de protecție, rezolvat în instanță. Ce „spune” Articolul 8...

Scandalul purtării maștilor de protecție, rezolvat în instanță. Ce „spune” Articolul 8 din Convenția europeană

Magistrații de la Tribunalul administrativ de la Strasbourg au hotărât suspendarea Decretului din 20 mai 2020 al primarului din acest municipiu prin  care s-a impus prtarea măștii de protecție, chiar și în aer liber, în zone neaglomerate.

Măsura a iritat foarte tare populația care a reacționat reclamând la CEDO că o astfel de măsură contravene Articolului 8 din convenția Europeană.

În acest context, Tribunalul administrativ de la Strasbourg a dispus suspendarea decretului în cauză.

Unde se poartă masca de protecție

Menționăm că decretul primarului prevedea ca toate persoanele de peste unsprezece ani care frecventează drumurile publice, în special pe Grande-Ile, de la orele 10 până la orele 20:00, să poarte mască de protecție.

Reclamanții au susținut că acest decret aduce prejudicii grave și imediate ale dreptului la respectarea vieții private și de familie, care este o libertate fundamentală.

În consens cu reclamanții au fost și magistrații care au considerat că alegerile făcute cu privire la apariția pe care o persoană dorește a o avea, în spațiul public ca și în cel privat, ține de modul în care persoana ține să își exprime personalitatea.

Cât timp obligația de a purta o mască care acoperă gura și nasul există deja în zonele în care distanțarea fizică este dificil de respectat, cum ar fi piețele instalate pe Grande-Ile sau stații de tramvai și majoritatea magazinelor din centrul orașului, căile, piețele, podurile și căile adiacente din Grande-Ile sunt zone situate în aer liber, unde purtarea unei măști de protecție nu va fi de folos, studiile majoritare referitoare la contaminarea cu covid-19 arătând că contaminarea apare în principal în locuri închise.

Potrivit sentinței dată de magistrați, obligația de a purta o mască în spațiile în aer liber din Grande-ile, pe poduri și drumuri este o ingerință în exercitarea dreptului la respectarea vieții private, în sensul Articolului 8 din Convenția europeană pentru protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Propunere care a lăsat „mască” pe români

O situație asemănătoare există și în România, unde premierul a precizat că există o propunere ca obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise să fie luată la nivel local, iar măsura să se aplice în zonele foarte aglomerate.

Ludovic Orban a arătat: „Există o propunere formulată din partea specialiştilor din cadrul Consiliului de Suport Tehnico-Ştiinţific să nu decidem noi la nivel naţional, ci să lăsăm, să împuternicim, să dăm posibilitatea, pârghia, către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă să decidă, pentru că ei cunosc mai bine situaţia. Este vorba de anumite tipuri de activităţi. De exemplu, pe faleză ni s-a semnalat că în zona Galaţi, zona Brăila pe faleză este o asemenea aglomeraţie, interacţiunea dintre oameni este foarte apropiată şi că singura soluţie de a reduce riscul epidemiei este purtarea măştii”.

Premierul a precizat că purtarea măştii ar putea fi obligatorie şi în pieţe, târguri sau în zona fabricilor, unde oamenii aşteaptă mijloacele de transport în comun, potrivit stiripesurse.ro

author avatar
Eli Dan Davidescu
546 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger