AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul Pegasus. Spionaj total în Israel. Nimeni nu a scăpat, până la...

Scandalul Pegasus. Spionaj total în Israel. Nimeni nu a scăpat, până la vârf

Scandalul Pegasus. Spionaj total în Israel. Nimeni nu a scăpat, până la vârf

Presa din Israel a dezvăluit, luni, 7 februarie, noi fapte de spionaj, la scară mare, țintind personalități publice și politice din această țară, prin intermediul software-ului Pegasus.

Poliția israeliană a piratat telefoanele personalităților publice, jurnaliștilor și membrilor anturajului fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu, pe scară largă, potrivit unor noi dezvăluiri publicate de cotidianul Calcalist.

Unul din fiii lui Netanyahu, pe listă

După dezvăluirile inițiale ale cotidianului, care au determinat instanțele să deschidă o anchetă pe 20 ianuarie, poliția a recunoscut săptămâna trecută că a folosit tehnologii de spionaj informatic fără mandat, fără însă a numi software-ul Pegasus de la compania israeliană NSO Group.

Luni, Calcalist susține că utilizarea programului Pegasus devenise obișnuită pentru strângerea de informații și că a fost folosit în special, fără autorizație judiciară, împotriva lui Avner Netanyahu, unul dintre fiii fostului premier Benjamin Netanyahu, consilierilor media ai acestuia din urmă, jurnaliștilor de prim-plan și primarilor.

„De la directorii de cabinete ai miniștrilor, până la jurnalişti și oameni de afaceri: infectarea în masă cu Pegasus a afectat pe toată lumea, de la activiști pentru drepturile persoanelor cu dizabilități (…) până la directori de corporații, primari și apropiați ai premierului”, potrivit sursei citate.

O anchetă externă și independentă

Comandantul poliției israeliene, Yaakov Shabtai, a declarat într-un comunicat că i-a cerut ministrului Securității publice, Omer Bar-Lev, să desfășoare o anchetă externă și independentă, pentru „restaurarea încrederii publicului” și „reglementarea folosirii tehnologiei de către poliție”, scrie Ouest-France.

Săptămâna trecută, alte mass-media israeliene au susținut că poliția a fost suspectată că a piratat telefonul unui martor-cheie în procesul lui Benjamin Netanyahu.

Grupul israelian de securitate cibernetică NSO, care deține Pegasus, nu a negat și nici nu a confirmat vânzarea software-ului către poliție, subliniind că nu a fost în niciun fel implicat în funcționarea sistemului, odată vândut clienților guvernamentali.

NSO a fost expus în 2021, după investigațiile publicate de un consorțiu de 17 mass-media internaționale care susțin că software-ul său a fost folosit pentru a spiona telefoanele jurnaliştilor, politicienilor, inclusiv șefilor de stat, activiștilor și liderilor companiilor din diferite țări.

author avatar
Tudor Borcea
234 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger