AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul Pegasus și programele spion în UE. Caracatița NSO Group împiedică ancheta

Scandalul Pegasus și programele spion în UE. Caracatița NSO Group împiedică ancheta

Scandalul Pegasus și programele spion în UE. Caracatița NSO Group împiedică ancheta / Foto: Facebook

Structura corporativă complexă a companiei NSO Group, care a dezvoltat software-ul Pegasus, îngreunează ancheta UE și împiedică acțiunea legislatorilor de a opri programele de spionaj în Europa.

Parlamentului European a lansat o comisie de anchetă cu privire la utilizarea instrumentului de spionaj intruziv Pegasus, vândut autorităților guvernamentale din întreaga lume de către NSO Group.

Ascunderea proprietarilor și responsabilităților reale

Ancheta a fost inițiată în urma unor dezvăluiri potrivit cărora programul de spionaj este larg răspândit în Europa și a fost folosit împotriva unora dintre cei mai importanți lideri ai blocului comunitar, inclusiv a premierului spaniol Pedro Sánchez, președintelui Franței, Emmanuel Macron, și a unor grupuri politice din Spania, Polonia și Ungaria.

Dar documentele împărtășite cu membrii comisiei de anchetă și consultate de Politico arată cum NSO Group a creat o structură corporativă extinsă, cu filiale cu nume obscure în mai multe țări din Europa și nu numai. Aceasta afectează capacitatea legislatorilor de a ajunge la fondul scandalului programelor spion, au declarat mai mulți membri ai anchetei.

„Structura de proprietate din spatele NSO pare să fi fost stabilită cu scopul de a ascunde proprietarii și responsabilitățile reale. Una dintre primele sarcini ale comisiei de anchetă a Parlamentului trebuie să fie să deslușească procesele decizionale trecute și actuale din spatele NSO”, a declarat Moritz Körner, un europarlamentar german din gruparea liberală Renew Europe.

Zeci de filiale și unități

Grupul NSO este alcătuit din peste 30 de filiale și unități – cu nume precum CS-Circles Solutions și Westbridge Technologies – în Israel, Luxemburg, Cipru, Bulgaria, Statele Unite, Hong Kong și Marea Britanie, potrivit unei structuri a companiei împărtășite cu deputații europeni de către firma de investiții Berkley Research Group (BRG), care a preluat conducerea grupului NSO în vara anului 2021.

„Lipsa de transparență, structurile corporative complexe, companiile fantomă și acționarii internaționali” diluează responsabilitățile și îngreunează tragerea la răspundere a companiilor, a declarat Saskia Bricmont, politician belgian din grupul Verzilor, un alt membru al comisiei de anchetă Pegasus.

Bricmont a adăugat că guvernele au apelat din ce în ce mai mult la piața privată de supraveghere pentru a procura instrumente de hacking, ceea ce a contribuit la „încălcări ale drepturilor fundamentale și la acte în afara cadrelor legale”.

Este posibil ca structura complexă a NSO Group să fi împiedicat deja investigațiile asupra companiei. În 2019, grupul pentru drepturile digitale Access Now a scris autorităților bulgare și cipriote pentru a întreba dacă acestea au acordat licențe de export NSO Group, după ce Novalpina, proprietarul de atunci al companiei, a sugerat că aceasta exporta din aceste țări.

Autoritățile au răspuns că nu, dar noile informații privind structura companiei ridică semne de întrebare dacă nu cumva au acordat în schimb licențe uneia dintre numeroasele filiale ale NSO.

Oficialii bulgari și ciprioți nu au răspuns la solicitările Politico de a clarifica dacă filialelor NSO li s-au acordat licențe. Un purtător de cuvânt al NSO Group a declarat că structura corporativă a companiei este „extrem de clară” și în conformitate cu toate cerințele legale și de reglementare.

Lupte interne acerbe pentru putere

În timp ce autoritățile de reglementare se străduiesc să pună stăpânire pe furnizorul israelian de spyware, firma însăși trece printr-o luptă internă acerbă pentru putere.

În documentele de anchetă, noii proprietari ai NSO Group, BRG, au declarat membrilor Parlamentului European că eforturile lor de a investiga și de a reforma firma sunt zădărnicite de fondatorii NSO Group, Shalev Hulio și Omri Lavie, precum și de fostul proprietar Novalpina.

Cu toate acestea, documentele de proprietate consultate de Politico indică, de asemenea, că BRG deține de fapt controlul asupra NSO Group. Acesta a preluat conducerea Novalpina în iulie 2021 și, prin intermediul acesteia, a NSO Group, a relatat anterior Reuters. Documentele de proprietate au arătat că a făcut diverse numiri în cadrul structurii companiei de când a preluat conducerea.

Dispute în instanță

Fondatorii, noii proprietari și vechii proprietari s-au adresat acum instanțelor naționale din Europa pentru a-și soluționa disputele.

BRG a precizat în documente că se confruntă cu o acțiune în justiție în Luxemburg și Londra din partea fostului proprietar Novalpina, care reclamă nereguli în preluarea NSO Group. De asemenea, a susținut că Novalpina încearcă să preia din nou dreptul de proprietate asupra NSO, ceea ce ar însemna „să le ofere din nou controlul efectiv asupra NSO Group și asupra oricăror vânzări viitoare ale produsului Pegasus”, se arată într-o scrisoare adresată deputaților europeni.

Un purtător de cuvânt al BRG a declarat că relațiile dintre cele două părți s-au întrerupt în noiembrie, când conducerea NSO Group s-a retras unilateral din discuțiile menite să stabilească o guvernanță corporativă adecvată.

Novalpina a refuzat solicitarea Politico de a face comentarii. Separat, BRG a mai susținut în corespondența sa că fondatorii NSO Group – Hulio și Lavie – au intentat o acțiune în justiție în Luxemburg care ar putea anula controlul lor asupra consiliului de administrație.

Purtătorul de cuvânt al NSO Group a declarat: „Eforturile de a exercita presiuni asupra NSO prin intermediul presei cu afirmații nefondate continuă să eșueze”.

author avatar
Tudor Borcea
343 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger