AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul Pegasus. Poliția israeliană recunoaște că a folosit tehnologii de spionaj fără...

Scandalul Pegasus. Poliția israeliană recunoaște că a folosit tehnologii de spionaj fără mandat

Scandalul Pegasus. Poliția israeliană recunoaște că a folosit tehnologii de spionaj, fără mandat

Poliția israeliană a recunoscut marți că folosește tehnologie informatică de spionaj fără mandat, după dezvăluirile despre utilizarea software-ului Pegasus de la firma de securitate cibernetică NSO

Justiția solicitase la 20 ianuarie deschiderea unei investigații privind utilizarea programului spion Pegasus de către poliție în urma dezvăluirilor în acest sens ale cotidianului economic israelian Calcalist.

La început, polițiștii indicaseră că „nu au găsit nici cel mai mic element care să coroboreze această informație” din presă.

NSO Group se spală pe mâini

Însă, marți, poliția, fără a denumi software-ul Pegasus sau firma NSO, a indicat că o anchetă aprofundată a făcut posibil să se arate că „elemente noi au modificat anumite aspecte ale cazului”.

Aceste elemente „l-au determinat pe procurorul general să ia măsuri imediate pentru a preveni potențialele încălcări” ale autorității sale de supraveghere cibernetică, a adăugat poliția într-un comunicat de presă, spunând că „se conformează” măsurilor sale, scrie AFP.

„Toți polițiștii trebuie să coopereze cu activitatea comisiei de anchetă prin acordarea tuturor informațiilor solicitate și prin autorizarea accesului la sistemele tehnice ale poliției”, precizează comunicatul.

Proprietarul software-ului Pegasus, grupul israelian de securitate cibernetică NSO a fost în mijlocul unui scandal, în 2021, după investigațiile publicate de un consorțiu de 17 mass-media internaționale care susțin că Pegasus a permis spionarea telefoanelor jurnaliştilor, politicienilor, inclusiv liderilor de stat, activiștilor și liderilor de afaceri din diferite țări.

NSO Group nu a negat și nici nu a confirmat vânzarea programului Pegasus către poliția israeliană, subliniind că „nu a fost implicat în nici un fel în funcționarea sistemului odată vândut clienților guvernamentali”.

„NSO își vinde produsele sub licență și conform reglementărilor, agențiilor de informații și serviciilor de poliție, pentru a preveni actele teroriste, infracțiunile și crimele, în conformitate cu ordinele justiției și cu legile în vigoare în țările lor”, a spus grupul într-un comunicat.

author avatar
Tudor Borcea
250 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti

În acest weekend, vremea intră într-un proces de încălzire. Cu toate acestea, nu vom scăpa de ploi. Potrivit meteorologilor, precipitațiile vor fi prezente în...

Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic

Şoferii care ar dori să iasă cu maşina prin Bucureşti, în weekend, trebuie să ştie că Poliţia Rutieră a stabilit câteva restricţii. În Capitală,...
proger