AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul Pegasus. Noi dezvăluiri vor avea loc în Polonia

Scandalul Pegasus. Noi dezvăluiri vor avea loc în Polonia

Scandalul Pegasus. Noi dezvăluiri vor avea loc în Polonia

Acuzațiile recente la adresa Poloniei de folosire politică a software-ului de spionaj Pegasus sunt probabil doar „vârful aisbergului”, a declarat un cercetător de la Citizen Lab, un laborator canadian pentru monitorizarea securității cibernetice.

După ce și-a efectuat propriile investigații, organizația a confirmat folosirea programului Pegasus împotriva a trei personalități.

„Pegasus, un instrument al dictatorilor”

„Acesta este doar vârful aisbergului și vor urma și alte dezvăluiri”, a declarat John Scott-Railton, cercetător principal la Citizen Lab.

„Este şocant şi nu arată bine deloc”, a spus el. „Pegasus este un instrument al dictatorilor. Folosirea sa în astfel de cazuri indică un derapaj autoritar (în Polonia)”, a subliniat el.

Citizen Lab a confirmat că senatorul de opoziție Krzysztof Brejza a fost vizat atunci când, în 2019, a coordonat campania electorală a partidului de centru Platforma Civică, condus de fostul șef al Consiliului European, Donald Tusk, scrie AFP.

Pe lângă Brejza, Citizen Lab a susținut săptămâna trecută că Pegasus a fost folosit și împotriva Ewei Wrzosek, un procuror care se opune reformelor controversate ale justiției din Polonia, precum și împotriva lui Roman Giertych, un avocat implicat în dosare împotriva partidului de guvernământ național-populist, Partidul Lege și Justiție (PiS).

„Vieţile lor erau urmărite îndeaproape”, a afirmat Scott-Railton, evocând în special interceptările telefonice.

Smartphone-urile infectate cu Pegasus, software conceput şi comercializat de compania israeliană NSO Group, se transformă în dispozitive spion de buzunar, permiţând utilizatorului să citească mesajele ţintei, să le vadă fotografiile, să urmărească localizarea acestora și chiar să pornească camera foto fără ştirea posesorului.

Un „Watergate polonez”, Donald Tusk cere anchetă parlamentară

Compania israeliană a spus că Pegasus a fost vândut doar „organismelor legitime de aplicare a legii, care folosesc aceste sisteme sub mandat pentru a lupta împotriva criminalilor, teroriştilor şi corupţiei”.

Marți, liderul opoziției poloneze, Donald Tusk, a cerut o anchetă parlamentară în timp ce a denunțat o „criză pentru democrație” în această țară, în timp ce Varșovia respinge acuzațiile.

Presa poloneză a descris acest scandal drept „un Watergate polonez”, cu referire la scandalul provocat în Statele Unite de încercarea de a instala microfoane în sediul Partidului Democrat de la Washington, în 1972, care l-a forțat, doi ani mai târziu, pe președintele american Richard Nixon să demisioneze.

 

author avatar
Tudor Borcea