AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul Pegasus. Ministrul israelian al Apărării se deplasează la Paris

Scandalul Pegasus. Ministrul israelian al Apărării se deplasează la Paris

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, se va afla miercuri, 28 iulie, la Paris pentru a „ține la curent autoritățile franceze” cu privire la ultimele evoluții privind NSO, o companie israeliană de securitate cibernetică al cărei software Pegasus este suspectat că ar fi fost folosit pentru a-l spiona pe Emmanuel Macron

„Miercuri, ministrul apărării, Benny Gantz, merge în Franța pentru a se întâlni cu ministrul forțelor armate franceze, Florence Parly, și pentru a purta un dialog pe probleme strategice și de securitate (…) El o va informa pe Florence Parly cu privire la subiectul NSO”, a informat marți, 27 iulie, Ministerul israelian al Apărării.

NSO și telefonul lui Macron

Software-ul Pegasus se află în centrul unui scandal mondial de spionaj care a determinat ONG-urile Reporters Without Borders să solicite un moratoriu asupra vânzărilor sale, iar pe cancelarul german Angela Merkel să ceară mai multe restricții la vânzarea acestor sisteme.

Organizațiile Forbidden Stories și Amnesty International au obținut o listă de 50.000 de numere de telefon, selectate de clienții NSO din 2016 pentru o potențială supraveghere, și au împărtășit-o cu un consorțiu format din 17 mass-media care i-au dezvăluit existența, săptămâna trecută.

Pegasus ar fi făcut posibilă spionarea numerelor de telefon a cel puțin 180 de jurnaliști, 85 de activiști pentru drepturile omului sau chiar 14 șefi de stat, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron – ceea ce NSO neagă, scrie AFP.

Cu aprobarea Israelului

Acuzat în mod regulat că face jocul regimurilor autoritare, compania israeliană NSO asigură că software-ul său este folosit doar pentru a obține informații despre rețelele criminale sau teroriste.

Fiindcă se infiltrează în sistemele informatice, Pegasus este considerat un produs de cybersecuritate ofensiv și, prin urmare, trebuie să obțină undă verde de la Agenția israeliană pentru Controlul Exporturilor Militare (DECA), care depinde de Ministerul Apărării, pentru a fi vândut unei țări terțe, la fel ca o armă.

author avatar
Tudor Borcea