AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul Pegasus lovește inima Europei. Înalți funcționari, victime ale programului spion

Scandalul Pegasus lovește inima Europei. Înalți funcționari, victime ale programului spion

Scandalul Pegasus lovește inima Europei. Înalți funcționari, victime ale programului spion

Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, și câțiva înalți oficiali europeni au fost vizați de software-ul spion Pegasus al firmei israeliene NSO Group.

Mai mulți înalți oficiali europeni, inclusiv comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, au fost victrimele programului spion Pegasus, un nou episod în scandalul în care este implicată compania israeliană NSO Group.

Țări europene, printre clienții NSO Group

Reynders și cel puțin patru oficiali europeni au primit, în noiembrie 2021, la fel ca mii de alți utilizatori de iPhone, un mesaj de la Apple care îi informa că telefonul lor a fost vizat de software-ul spion israelian.

Reuters, care a putut consulta e-mailurile schimbate în cadrul Comisiei Europene referitoare la aceste alerte, nu a reușit să identifice care serviciu de informații a reușit să-l țintească pe Didier Reynders și pe colegii săi, și nici amploarea piratării. Nici Reynders, nici purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene nu au dorit să comenteze aceste informații.

Pegasus este un spyware reputat ca discret și puternic. Odată instalat pe un telefon, permite descărcarea conținutul acestuia, inclusiv mesajele schimbate cu aplicații securizate și, de asemenea, permite punerea sub ascultare a apelurilor sau urmărirea geolocalizării dispozitivului.

În iulie 2021, un consorțiu de redacții, coordonat de Forbidden Stories, a dezvăluit modul în care acest program a fost folosit în zece țări, pentru a spiona opozanți politici, avocați, jurnaliștii, politicieni, personalități civile, șefi de guvern și chiar de stat.

Potrivit informațiilor Le Monde, numeroase țări europene se numără printre clienții NSO Group. Polonia și Ungaria, după ce au negat initial, au recunoscut că au folosit programul Pegasus, dar neagă orice utilizare ilegală.

Urme ale programelor spion au fost găsite în telefoanele mai multor jurnaliști care criticau puterea din Ungaria și în telefonul unuia din principalii reprezentanți ai opoziției din Polonia.

author avatar
Tudor Borcea