AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul Pegasus. Israel întărește controlul exporturilor de tehnologii-spion

Scandalul Pegasus. Israel întărește controlul exporturilor de tehnologii-spion

Scandalul Pegasus. Israel întărește controlul exporturilor de tehnologii-spion

Israel cere ţărilor care cumpără tehnologia sa informatică să se angajeze să o folosească doar pentru a lupta împotriva „terorismului şi a infracţionalităţii grave”, după scandalul generat de programul său de spionaj Pegasus.

„Definițiile infracțiunilor și ale actelor teroriste au fost rafinate pentru a evita estomparea granițelor”, a declarat într-un comunicat Agenția de Control al Exporturilor Militare, care raportează Ministerului israelian al Apărării.

„Declarația utilizatorului final”

Luni, agenția a actualizat „declarația utilizatorului final” conform căreia orice stat trebuie să o semneze pentru a achiziționa produse informatice israeliene pentru colectarea de informații, inclusive cele destinate serviciilor secrete.

Potrivit acesteia, este vorba, printre altele, de „acte care au ca scop amenințarea unei populații și pot duce la moarte, rănire, luare de ostatici”. Declarația mai menționează în ce cazuri este interzisă utilizarea unui sistem informatic dar și sancțiunile împotriva țărilor care încalcă aceste reguli.

„Statul Israel va avea dreptul, în orice moment, să revoce sau să suspende licența de export care poate duce la oprirea sistemului, sau să impună restricții privind utilizarea acestuia” , indică documentul consultat de AFP.

Grupul israelian de securitate cibernetică NSO a fost în centru unui scandal, în această vară, după investigațiile publicate de un consorțiu de 17 instituții media internaționale care dezvăluie că software-ul său Pegasus ar fi putut spiona numărul de telefon al unor jurnalişti, politicieni, inclusive al președintelui francez Emmanuel Macron, activiști și lideri de afaceri din diferite țări.

Spionul din smartphone

Odată instalat pe un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesageria și datele utilizatorului, dar și activarea dispozitivului de la distanţă în scopul captării de sunet sau imagini.

Software-ul Pegasus poate fi vândut doar statelor, iar astfel de vânzări trebuie să fie aprobate de un comitet special al Ministerului israelian al Apărării responsabil cu aprobarea vânzărilor de arme.

Potrivit cotidianului Washington Post și Reuters, Pegasus a fost folosit pentru a infiltra smartphone-urile a cel puțin nouă angajați ai Departamentului de Stat al SUA aflați în Uganda sau care lucrează în principal pe probleme legate de Africa de Est.

La începutul lunii noiembrie, Statele Unite au plasat compania NSO pe lista sa neagră a companiilor care amenință securitatea statului

author avatar
Tudor Borcea
97 afisari

1 COMENTARIU

  1. Izdraielitii astia adevarati teroristi si Franta si Sua pe urmele lor. Auzi Emanuel suspectat de terorism?!…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger