AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul Pegasus: Franța deschide o anchetă privind spionarea jurnaliștilor

Scandalul Pegasus: Franța deschide o anchetă privind spionarea jurnaliștilor

Scandalul Pegasus: Franța deschide o anchetă privind spionarea jurnaliștilor

Parchetul din Paris a anunțat marți deschiderea unei anchete pentru a face lumină asupra utilizării programului spion israelian Pegasus pentru a spiona jurnaliștii francezi. 

Un anunț care urmează plângerii depuse cu o zi înainte de media de investigații Mediapart și doi dintre jurnaliștii săi.  Activiștii pentru drepturile omului, jurnaliști și opozanți din întreaga lume au fost spionați prin intermediul unui software dezvoltat de o companie israeliană, NSO Group.

50.000 de numere de telefon

Pegasus este un malware care infectează dispozitivele smartphone pentru a permite operatorilor să extragă mesaje, fotografii și e-mailuri, să înregistreze apeluri și să activeze în secret microfoane.

Organizațiile Forbidden Stories și Amnesty Internațional au avut acces la o listă, stabilită în 2016, cu 50.000 de numere de telefon pe care clienții NSO le-au selecționat în vederea unei potențiale supravegheri.

Spionaj în contul Marocului

Anchetatorii francezi vor investiga în special infiltrarea în telefoane a malware-ului Pegasus în contul statului marocan, care contestă acuzațiile publicate în presă.

Mai multe mass-media, inclusiv Le Monde, The Guardian și Washington Post, au dezvăluit duminică că fondatorul Mediapart, Ewdy Plenel, și jurnalistul  Lénaïg Bredoux, au fost spionați de serviciile secrete marocane, scrie France 24.

În urma acestor dezvăluiri, „luni a fost depusă o plângere de către cei doi jurnaliști și editorul Mediapart”. Prin urmare, parchetul de la Paris a deschis astăzi, 20 iulie, o anchetă cu privire la acuzațiile de atingere a vieții private, accesul fraudulos la sistemele tehnologice și asociere infracțională, printre altele, anunță procurorul public, Rémy Heitz, într-un comunicat.

Explicații neconvingătoare

Potrivit anchetei publicată duminică, software-ul Pegasus a fost utilizat de mai multe țări din întreaga lume pentru încercări de hacking reușite ale smartphone-urilor aparținând oficialilor guvernamentali, jurnaliștilor și activiștilor pentru drepturile omului.

Compania NSO asigură că software-ul său este destinat numai serviciilor de informații guvernamentale și agențiilor de aplicare a legii pentru a le ajuta să combată criminalitatea și terorismul.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
157 afisari

2 COMENTARII

  1. Aici se probeaza marota seaca- Ca lasa ce ma spioneaza pe mine, ca nu am nimic de ascuns.
    -un Sms scurs poate sa stie cand esti sau nu acasa sa fure sa sparga sau sa iti taie franele.
    -un video mai intim sau o legatura extraconjugala iti poate distruge familia.
    -o convorbire de afaceri un cont bancar sau telefoane juridice iti pot distruge holdingul.
    -interferenta in socializare iti poate diversiona prietenii.
    -o înjurătură scapata cu microfon actionat te poate lasa fara slujba
    -faptul ca ti se cunoaste indicativele GPS inseamna diferenta dintre viata si moarte.
    Etc

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger