AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul Pegasus. Cinci țări UE au folosit programul-spion. Compania israeliană NSO Group,...

Scandalul Pegasus. Cinci țări UE au folosit programul-spion. Compania israeliană NSO Group, audiată în Parlamentul European

Scandalul Pegasus. Cinci țări UE au folosit programul-spion. Compania israeliană NSO Group, audiată în Parlamentul European / Foto: Facebook

Compania israeliană de programe-spion NSO Group a declarat, marți, în fața legislatorilor europeni că cel puțin cinci țări din UE au folosit programele sale și că a reziliat cel puțin un contract cu o țară membră a UE ca urmare a utilizării abuzive a programului său de supraveghere Pegasus.

Luând cuvântul în fața comisiei Parlamentului European care analizează utilizarea programelor de spionaj în Europa, consilierul general al NSO Group, Chaim Gelfand, a declarat că firma a „făcut greșeli”, dar că a renunțat, de asemenea, la o cantitate uriașă de venituri, anulând contracte de când a ieșit la iveală utilizarea abuzivă a programului Pegasus.

Lideri proeminenți ai UE, spionați cu Pegasus

„Încercăm să facem ceea ce trebuie și asta mai mult decât alte companii care lucrează în domeniu”, a declarat Gelfand în fața membrilor comisiei PEGA. „Pentru fiecare client căruia îi vindem, efectuăm în prealabil un control pentru a evalua statul de drept din țara respectivă. Dar a lucra pe baza informațiilor disponibile public nu va fi niciodată suficient”, a spus el, informează Politico.

Cel puțin cinci țări din UE au folosit programul NSO Group, a declarat Gelfand, adăugând că va reveni în fața deputaților europeni cu un „număr mai concret”.

Parlamentarii UE au lansat ancheta după dezvăluirile potrivit cărora softul de spionaj este larg răspândit în Europa și a fost folosit împotriva unora dintre cei mai proeminenți lideri ai blocului comunitar, inclusiv a premierului spaniol Pedro Sanchez, și a unor grupuri politice din Spania, Polonia și Ungaria.

În Spania, scandalul a dus la o anchetă guvernamentală privind comportamentul agenției sale de informații CNI, pe care grupurile politice catalane o acuză că i-a spionat pe liderii mișcării de independență din regiune. Carles Puigdemont, membru al comisiei de anchetă și politician catalan care a fost vizat de programul de spionaj Pegasus, a declarat că susține interzicerea completă a Pegasus, citând o interdicție comercială recentă a firmei din SUA, deoarece grupul a recunoscut că nu poate controla utilizarea acestuia.

Audieri cu scântei

Audierea a reprezentat punctul culminant al activității depuse de legislatori începând cu luna martie pentru a cerceta și limita utilizarea programelor spion intruzive. A fost o ședință tensionată, care, uneori, a amenințat să se transforme în ostilitate deschisă, în timp ce Gelfand respingea întrebările mai aprofundate.

Pentru a combate criticile acerbe, NSO Group a subliniat că dorește cu ardoare crearea unui organism internațional de reglementare a programelor spion, „ceva similar unui acord de neproliferare”, în care numai țările care sunt de acord cu regulile stabilite vor putea utiliza tehnologia, a declarat Gelfand. „Sunt multe de făcut, de aceea solicităm un standard internațional”, a adăugat el.

author avatar
Tudor Borcea