AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul Pegasus ajunge în Parlamentul European / Cum își spionează UE proprii...

Scandalul Pegasus ajunge în Parlamentul European / Cum își spionează UE proprii comisari

Scandalul Pegasus ajunge în Parlamentul European / Cum își spionează UE proprii comisari / Foto: Facebook

Parlamentul European urmează să înființeze o comisie de anchetă după scandalul provocat de folosirea software-ului Pegasus, folosit de guvernele UE pentru a spiona personalități europene, politicieni, jurnaliști, aleși.

„Gravitatea scandalului Pegasus nu poate fi subestimată”, a declarat marți eurodeputata liberal olandeză Sophie in’t Veld (Renew), care urmează să fie raportorul comisiei.

„Comisarii UE sunt vizați, poate de guvernele UE”

Comisia va încerca să afle dacă utilizarea programelor spion a încălcat legislația UE și drepturile fundamentale. Raportul ar trebui adoptat peste un an, spune grupul Renew.  „Faptul că comisarii UE sunt vizați, poate de guvernele UE, nu face decât să agraveze o situație deja gravă. Trebuie să ajungem până la capăt”, a spus ea.

Comisarul european pentru Justiție, belgianul Didier Reynders, ar fi unul dintre oficialii europeni spionați cu ajutorul programului Pegasus. Software-ul producătorului israelian NSO Group este capabil să citească toate datele de pe telefoanele mobile infectate. De asemenea, poate porni camera și microfonul dispozitivului fără ca utilizatorul să observe.

Scandalul a cunoscut o nouă întorsătură în Spania, unde mișcarea de independență catalană a acuzat luni guvernul că a folosit acest software pentru a spiona telefoanele mobile a zeci de lideri ai săi între 2017 și 2020, scrie Le Parisien.

„Într-o Europă democratică, nu ar trebui să existe loc pentru spionaj”, a protestat europarlamentarul catalan Carles Puigdemont, în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles. Fostul președinte regional, care a fugit în Belgia pentru a scăpa de justiția spaniolă după tentativa de secesiune a Cataloniei din octombrie 2017, nu a fost spionat direct, dar multe dintre rudele sale, inclusiv soția sa, au fost. Puigdemont a cerut acțiuni legale împotriva guvernului spaniol, care a negat marți orice acțiune de spionaj.

Comisia Europeană își declină competența

Întrebată, Comisia Europeană a declarat marți că nu are competență să se ocupe de activitățile de informații ale statelor membre. „Ne bazăm pe justiția independentă pentru a se ocupa de acțiunile guvernelor lor”, a spus un purtător de cuvânt.

Parlamentul European a respins argumentul. „Chestiunea este europeană și miza este europeană. Nu putem lăsa acest lucru la latitudinea statelor membre, care vor înăbuși scandalul”, a denunțat europarlamentarul ecologist german Hannah Neumann, în cadrul unei alte conferințe de presă organizată de grupul Verzilor.

„Trebuie să ne înarmam (…), să dezvoltăm un cadru normativ european pentru a preveni continuarea acestui scandal și să stabilim ce poate sau nu poate fi folosit”, a adăugat omologul său spaniol Diana Riba i Giner. Verzii din Parlamentul European cer interzicerea programelor spion.

author avatar
Tudor Borcea
272 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această...

Preţurile alimentelor cresc, la raft, aproape de la o zi la alta. Astfel, s-a ajuns în situaţia ca un produs de bază să ajungă...

ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti

În acest weekend, vremea intră într-un proces de încălzire. Cu toate acestea, nu vom scăpa de ploi. Potrivit meteorologilor, precipitațiile vor fi prezente în...
proger