AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul Partygate, raport devastator pentru Boris Johnson. „Este timpul să își facă...

Scandalul Partygate, raport devastator pentru Boris Johnson. „Este timpul să își facă bagajele”

Scandalul Partygate, raport devastator pentru Boris Johnson. „Este timpul să își facă bagajele”

Înaltul funcționar public britanic Sue Gray a publicat miercuri un raport cu privire la petrecerile din 10 Downing Street, în timp ce Marea Britanie era sub lockdown din cauza Covid-19.

Acest raport era foarte așteptat de opinia publică britanică, mai ales după scandalul Partygate, în care Boris Johnson este acuzat că a mințit Parlamentul cu privire la aceste petreceri și participarea sa.

Pereții, pătați cu vin roșu

Raportul, deosebit de jenant pentru premierul britanic, arată că personalul din 10 Dowming Street petrecea până la orele dimineții, consuma cantități mari de alcool, aveau loc altercații și scene de beție, cu pereți pătați cu vin roșu.

Raportul menționează și o petrecere ilegală de ziua de naștere a prim-ministrului, stropită cu bere. Toate acestea în timp ce restul Regatului Unit avea interdicție de a-și vedea prietenii sau rudele, scrie CNN.

Johnson se confruntă cu o bătălie pentru a-și salva funcția de premier după ce raportul publicat miercuri de către Sue Gray, a criticat o „cultură a evenimentelor care încalcă regulile” și a dezvăluit noi fotografii cu el la două întâlniri separate.

Gray a scris că „conducerea superioară din centrul” administrației lui Johnson „trebuie să poarte responsabilitatea” pentru o cultură care a permis desfășurarea petrecerilor.

Ea a adăugat că nu există „nicio scuză pentru unele dintre comportamentele” pe care le-a investigat, care au inclus „consumul excesiv de alcool”. De asemenea, au fost prezentate jurnale de schimburi de e-mailuri, inclusiv unele în care personalul a discutat în mod deschis despre ascunderea petrecerilor de mass-media.

Johnson recunoaște, dar…

Raportul a investigat 16 evenimente care au avut loc în inima guvernului în timp ce țara Unit trăia sub restricții stricte ale Covid-19. În dosar a fost inclusă o fotografie cu Johnson ridicând o cutie de bere la o petrecere aniversară organizată în onoarea sa, alături de alte imagini cu Johnson la un alt eveniment.

Vorbind în Parlament la câteva momente după publicarea raportului, Johnson s-a declarat „umilit” și a spus că „și-a învățat lecția”, adăugând: „Îmi asum întreaga responsabilitate pentru tot ceea ce s-a întâmplat sub supravegherea mea”.

Dar el a repetat, de asemenea, afirmațiile anterioare că petrecerile au escaladat doar după ce a plecat și a insistat că a fost „surprins și dezamăgit” de faptul că au avut loc mai multe evenimente stropite cu băutură.

Și a sugerat că spațiile înghesuite din clădirile guvernamentale și „orele extrem de lungi” ale personalului său care a răspuns la criza Covid-19 ar putea explica de ce au avut loc mai multe petreceri și evenimente sociale.

„Este timpul să își facă bagajele”

Raportul ridică întrebări serioase cu privire la faptul că Johnson i-a indus în eroare pe legislatori atunci când a negat anterior că au avut loc petreceri. El a fost atacat de liderul Partidului Laburist din opoziție, Keir Starmer, care a declarat că ancheta „oferă o dovadă definitivă a modului în care cei din cadrul clădirii au tratat cu un dispreț total sacrificiile poporului britanic”.

„Acest raport va rămâne ca un monument al aroganței unui guvern care a crezut că este o regulă pentru ei și o altă regulă pentru toți ceilalți”, a spus Starmer. „Nu poți fi un legiuitor și un infractor. Este timpul să își facă bagajele”.

„Să-și aducă fiecare băutura”

De asemenea, Sue Gray a constatat că Johnson a participat la o petrecere în grădină la 10 Downing Street, în mai 2020, timp de aproximativ o jumătate de oră, unde au fost prezente aproximativ „30-40 de persoane”.

O invitație la evenimentul respectiv a anunțat personalul despre „băuturi distanțate din punct de vedere social” în grădina din Downing Street, deschise „oricui se află în biroul dumneavoastră”.

„Ați putea, de asemenea, să le sugerați să își aducă propria băutură! Nu sunt sigur că vom avea destulă”, scria în e-mailul trimis de Martin Reynolds, principalul secretar privat al lui Johnson, potrivit raportului. A doua zi, Reynolds a observat că presa nu a relatat despre petrecere, scriindu-i unui coleg: „Se pare că am scăpat cu asta”.

Într-un schimb de e-mailuri, personalul a fost sfătuit să evite „să se plimbe fluturând sticle de vin” în timp ce mass-media se aflau în clădire și  să nu facă zgomot atunci când avea loc o conferință de presă ministerială pe tema Covid-19.

Totodată, arată raportul, personalul de securitate și de curățenie a fost tratat „fără respect” de participanții la evenimente, ceea ce este „inacceptabil”, spune Sue Gray.

 

author avatar
Tudor Borcea
391 afisari

2 COMENTARII

  1. Intrebare: daca riscul de boala/moarte covid-19 e asa cum s-a prezentat, cum se face ca nu le era frica? Ei, daca nu virusul, cine/ ce e responsabil de moartea oamenilor? Cumva protocolul+/prostia multor profesionisti din sanatate?
    Semnalez toxicitatea crescuta a oxigenului in combinatie cu dexametazona – date in flux crescut, doze crescute…, timp indelungat.
    De ce nici macar un ziarist de investigatie nu divulga asta? Sa se citeasca prospectul: oxigen medical comprimat de pe site-ul ANM si la pag 3 gasiti surprize-surprize ( ce bine se suprapunt efectele toxice pe simptomele covid!). Uite asa, ucide fara urme! Caci analize postmortem nu vor descoperi nici un toxic! Doar „efectele virusului”

    • Cîteodată-mi pierd nădejdia-n oameni. Miles Mathis estimează că unul din patru americani lucrează direct sau indirect pt servicii; trebuie să aibe oameni la toate nivelurile. Dacă mă uit pe lista cu cei din media de la noi plătiți pt propagandă covid, cît de mulți, pare că-i dau dreptate. Pe acea listă nu apar nume cunoscute ce, chiar dacă au mai aruncat cîte-o bănuială, zi de zi au înfricat și mințit cel puțin publicînd ce ieșea din gura IGSU. După știința mea nici un nume mare din media, tembeliziuni, ziare, ziariști, specialiști, nu a dezvelit minciuna pînă la capăt. Toți dizidenții media, mari sau mici, spuneau: nu neg existența virusului.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger