AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul Partygate. Conservatorii pregătesc debarcarea lui Boris Johnson. Ucraina și Zelenski, colacul...

Scandalul Partygate. Conservatorii pregătesc debarcarea lui Boris Johnson. Ucraina și Zelenski, colacul de salvare?

Scandalul Partygate. Conservatorii pregătesc debarcarea lui Boris Johnson. Ucraina și Zelenski, colacul de salvare? / Foto: Facebook

Fostul lider al Partidului Conservator britanic, William Hague, a declarat marți, 31 mai, că un vot de neîncredere împotriva premierului Boris Johnson este probabil în următoarea lună, în contextul în care criticile la adresa partidului său s-au intensificat sub efectul scandalului Partygate.

Publicarea, săptămâna trecută, a unui raport administrativ care detaliază amploarea încălcărilor regulilor anti-Covid-19 din 10 Downing Street, în plin lockdown, a reaprins scandalul, iar de atunci, în fiecare zi sunt făcute publice noi cereri de demisie la adresa lui Johnson.

Partidul Conservator, „foarte tulburat de raport”

Este nevoie de 54 de scrisori din partea parlamentarilor către „Comitetul 1922” al partidului pentru a declanșa un vot de neîncredere împotriva lui Johnson. Până în prezent, aproximativ 30 de persoane au cerut public demisia sa, dar, întrucât procesul este secret, politicienii speculează dacă acest număr ar putea fi atins în zilele următoare.

„Cred că (conservatorii) se îndreaptă spre un vot fie săptămâna viitoare, fie spre sfârșitul lunii iunie”, a declarat fostul șef al diplomației William Hague la Times Radio. „Mulți oameni au interpretat evenimentele din ultima săptămână ca însemnând că problemele s-au terminat și că Boris a ieșit din impas, dar nu aceasta este starea de spirit din Partidul Conservator, care este foarte, foarte tulburat de raport”, a adăugat William Hague, liderul partidului între 1997 și 2001, scrie Le Figaro.

Raportul realizat de Sue Gray, un înalt funcționar public, denunță petrecerile din 10 Downing Street din timpul restricțiilor care au fost sinonime cu sacrificii grele pentru poporul britanic. Acesta detaliază scene unde se consuma mult alcool, altercații, muzică, plecări matinale pe ușa din spate și lipsa de respect față de personalul de securitate sau de întreținere.

Ucraina, colacul de salvare

Boris Johnson, el însuși amendat – prima dată când un prim-ministru în exercițiu a fost amendat – a declarat că își asumă „întreaga responsabilitate pentru tot ceea ce s-a întâmplat”, dar a spus că este de datoria sa să își „continue” activitatea. Scandalul a dus deja la scăderea popularității îndelungate a lui Boris Johnson, ceea ce a dus la un eșec puternic al conservatorilor în alegerile locale de la începutul lunii mai. El a rezistat, invocând contextul războiului din Ucraina, dar și lipsa unui succesor evident.

Două alegeri legislative parțiale sunt programate pentru 23 iunie, următoarea dată fiind de natură să reaprindă revolta împotriva șefului guvernului. În cazul în care acesta va fi învins printr-un vot de neîncreder, vor avea loc alegeri interne în cadrul partidului pentru desemnarea unui nou lider. Dacă supraviețuiește, Johnson nu poate fi îndepărtat timp de un an.

author avatar
Tudor Borcea
332 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger