AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul „Noviciok în chiloții lui Navalnâi”: Moscova a luat foc și vrea...

Scandalul „Noviciok în chiloții lui Navalnâi”: Moscova a luat foc și vrea să sancționeze UE

Rusia a anunţat sancţiuni împotriva unor responsabili europeni, ca represalii la măsuri adoptate în octombrie de Uniunea Europeană (UE) după presupusa otrăvire a principalului opozant rus Aleksei Navalnâi.

COMBO This combination of pictures created on October 1 2020 shows Russian opposition leader Alexei Navalny L on January 16 2018 in Moscow and Russian President Vladimir Putin on July 4 2019 in Rome Russian opposition leader Alexei Navalny has accused President Vladimir Putin of being behind his poisoning in his first interview published since he left the German hospital where he was treated I assert that Putin is behind this act I dont see any other explanation he told the German weekly Der Spiegel which published extracts from the interview on its website Thursday October 1 2020 Photos by Mladen ANTONOV and Tiziana FABI AFP

Diplomaţia rusă a anunţat că a „extins lista de reprezentanţi ai unor ţări-membre ale UE cărora le este interzisă intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse”, dar nu a publicat numele acestor reprezentanţi. Ministerul Afacerilor Externe a calificat drept „inacceptabile” sancţiunile europene împotriva a şase responsabili ruşi, printre care însuși şeful FSB, Aleksandr Bortnikov, „sub pretextul pretinsei lor participări la incidentul care îl implică pe cetăţeanul Navalnâi”. Aceste contra-sancţiuni au fost aduse la cunoştinţa unor înalţi responsabili ai ambasadelor Germaniei, Franţei şi Suediei, convocaţi cu această ocazie la Ministerul Afacerilor Externe rus.Sunt cele trei ţări care au anunţat că au identificat urme ale unei substanţe neurotoxice de tip Noviciok în organismul opozantului rus, pe atunci spitalizat în Germania, concluzii care au dus la introducerea de sancţiuni ale UE împotriva unor responsabil ruşi. Rusia acuză de asemenea Berlinul, dar și  Parisul,  Stockholm și Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) că nu-i predau dosarele în care se invocă substanţa neurotoxică. Moscova susţine că Navalnâi nu avea niciun fel de otravă în organism atunci când era spitalizat în Siberia şi că din cauza lipsei de cooperare din partea europenilor nu a fost declanşată nicio anchetă în Rusia asupra acestui caz.

Atotputernicul FSB l-a făcut de rușine pe Putin

Anunţul Rusiei privind introducerea de contra-sancţiuni intervine la o zi după difuzarea unei conversaţii telefonice a lui Aleksei Navalnâi cu un agent al Serviciului Federal de Securitate pentru a-l face să recunoască otrăvirea lui. Agentul Konstantin Kudriavtsev a relatat într-o convorbire cu Navalnîi, care a pretins ca e un înalt oficial de securitate, că o echipă specială a FSB i-a plantat Noviciok sub formă de pulbere solidă în lenjeria intimă. După ce această discuție șocantă a fost dată publicității (videoclipul a fost urmărit de peste 12,5 milioane de internauți în mai puțin de 24 de ore), purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că opozantul rus suferă de „mania persecuţiei”. „Îmi permit să exprim o părere personală: bolnavul suferă în mod clar de mania persecuţiei şi de anumite simptome de megalomanie”, a declarat Peskov. Presa de opoziție din Rusia a ironizat FSB, moștenitorul KGB care reprezintă elita serviciilor secrete, condusă de Vladimir Putin   în anii ’90. Novaia Gazeta descrie discuția dintre Navalnâi și agentul rus drept „o capcană demnă de Hercule Poirot”. “Regula de bază a serviciilor secrete – nu acceptați niciodată un apel de la cineva pe care nu îl cunoașteți. Se pare că nu se poate învăța la școala FSB”, a comentat pe Twitter și Wolfgang Ischinger, șeful Conferinței de securitate de la München, fost ambasador german specializat în tensiunile Vest-Rusia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor