AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul manipulării datelor: directoarea FMI, luată la întrebări

Scandalul manipulării datelor: directoarea FMI, luată la întrebări

Boardul executiv al Fondului Monetar International își va intensifica ancheta în acest dosar asupra directorului general Kristalina Georgieva în cursul acestei săptămâni.

Interviurile separate o vor viza atât pe  Georgieva cât şi cei care o acuză că a făcut presiuni asupra angajaţilor Băncii Mondiale pentru modificarea datelor unui raport în favoarea Chinei, potrivit unor surse Reuters.

Boardul FMI urmează să se întâlnească astăzi cu avocaţii firmei WilmerHale, pentru a le pune întrebări cu privire la raportul lor în care aceştia au susţinut că în anul 2017, când Kristalina Georgieva era directorul general al Băncii Mondiale, aceasta ar fi făcut presiuni nejustificate asupra staff-ului Băncii Mondiale pentru ca locul ocupat de China în clasamentul „Doing Business” să fie îmbunătăţit.

Georgieva, care a dezminţit în mod categoric acuzaţiile care i-au fost aduse, va apărea în faţa boardul FMI în cursul zilei de marţi. În aceiaşi zi, ea urmează să ţină şi un discurs online cu privire la reuniunile anuale ale Fondului Monetar Internaţionale şi Băncii Mondiale, ce vor avea loc în perioada 11-17 octombrie.

Până acum, cei mai importaţi membri ai Fondului, inclusiv acţionarul principal, SUA, au evitat să facă comentarii publice cu privire la acest subiect, lăsând ancheta internă să îşi urmeze cursul. La rândul său, guvernul britanic a dat publicităţii săptămâna trecută un comunicat de presă în care susţine că sprijină transparenţa în acest dosar.

„Schimbările făcute datelor referitoare la China în raportul Doing Business 2018 par să fie produsul a două tipuri de presiuni distincte venite din partea conducerii băncii asupra echipei care realiza raportul Doing Business”, se arată în raportul celor de la WilmerHale, menţionând-o în mod direct pe Kristalina Georgieva, care alături de persoane din stafful fostul preşedinte al Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, au făcut presiuni în vederea efectuării unor modificări cu privire la datele Chinei, în ideea de a îmbunătăţi poziţia sa în acelaşi moment în care ţara asiatică era aşteptată să joace un rol cheie în campania de majorare a capitalului băncii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor