AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul Ibizagate șochează Austria. „Dependență reciprocă” între fostul guvern și o companie...

Scandalul Ibizagate șochează Austria. „Dependență reciprocă” între fostul guvern și o companie de jocuri de noroc. „Nepoata” oligarhului rus

Scandalul Ibizagate șochează Austria. „Dependență reciprocă” între fostul guvern și o companie de jocuri de noroc. „Nepoata” oligarhului rus

Noi dezvăluiri în scandalul care a zguduit Austria arată legăturile „excesiv de apropiate” ale partidelor care au guvernat această țară și o importantă companie de gambling, Novomatic.

O anchetă a legislativului austriac a descoperit o „dependenţă reciprocă” între fostul guvern şi o importantă companie de jocuri de noroc.

Un raport de 870 de pagini

Judecătorul care supervizează comis de anchetă Ibiza a remis vineri, 30 iulie,  parlamentului un raport de 870 de pagini referitor la posibile fapte de corupţie în rândul coaliţiei dintre Partidul Popular (OeVP, conservator) şi Partidul Libertăţii (FPOe, extremă-dreapta) care a guvernat Austria între 2017 şi 2019, potrivit dpa, citată de Agerpres.

Legăturile excesiv de apropiate dintre aceste formaţiuni şi grupul austriac Novomatic „au permis acestuia din urmă să se bucure de un cuvânt de spus în sectorul jocurilor de noroc şi de perspectiva unui amendament la legea jocurilor de noroc”, se arată în raportul confidenţial, potrivit agenţiei austriece de presă APA.

Bomba din camera ascunsă

Acesta mai arată că reprezentanţi ai guvernului austriac au purtat în mod făţiş discuţii regulate şi intense cu Novomatic.

Comisia Ibiza a fost creată în contextul scandalului Ibizagate, în care fostul preşedinte al FPOe şi vicecancelar Heinz-Christian Strache a fost filmat cu camera ascunsă în 2017 pe insula spaniolă Ibiza, fiind văzut cum îi propune contracte publice unei femei care se dădea drept nepoata unui oligarh rus, în schimbul unui sprijin electoral.

Înregistrarea, prezentată în media doi ani mai târziu, a avut efectul unei bombe, determinând alegeri anticipate şi lansarea a numeroase anchete. OeVP şi FPOe au dezminţit în mod repetat acuzaţiile de favoritisme în timpul guvernării lor comune

author avatar
Tudor Borcea