AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul Dieselgate: primul proces al unui boss din Germania

Scandalul Dieselgate: primul proces al unui boss din Germania

Fostul președinte al producătorului Audi,  filială a Volkswagen, va fi primul șef de automobile german care va fi judecat pentru fraudă miercuri, la cinci ani de la dezvăluirea vastului scandal al manipulării motoarelor diesel.

Rupert Stadler, în vârstă de 57 de ani, va trebui să răspundă pentru „fraudă”, „eliberare de certificate false” și „falsă publicitate”, potrivit acuzației procuraturii din München. Până în prezent, niciun oficial nu a fost condamnat în Germania în legătură cu Dieselgate, care a izbucnit în 2015, când gigantul auto Volkswagen a recunoscut că a instalat dispozitive în 11 milioane de vehicule din toată lumea pentru a le face să apară mai puțin poluante în testele de laborator. Confruntată cu interesul presei, instanța din München a decis să organizeze procesul într-una din anexele sale situate la periferia capitalei bavareze, dar numărul locurilor va fi totuși limitat, din cauza restricțiilor aferente. pandemiei Covid-19.

Stadler este suspectat că  a fost conștient de manipulările făcute până la sfârșitul lunii septembrie 2015, fără să fi împiedicat vânzarea a 434.420 de vehicule(VW, Porsche și Audi) echipate cu software-ul modificat în principal pe piețele Uniunii Europele și Statelor Unite. Stadler a respins în mod constant acuzațiile, iar avocatul său a amnunțat că fostul boss de la Audi va vorbi “în detaliu” despre învinuirile care i se aduc în timpul acestui proces complex care va dura până la sfârșitul lunii decembrie 2022. La cinci ani după dezvăluirea „Dieselgate”, Volkswagen a achitat o mare parte din componenta penală și civilă pentru o factură totală care depășește 30 de miliarde de euro. Cea mai mare parte a fost plătită în Statele Unite. În Germania, producătorul fost de acord să plătească aproximativ 750 de milioane de euro pentru a despăgubi 240.000 de clienți.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
148 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger