AcasăȘTIRI EXTERNEScandal valutar la Deutsche Bank! I se cer despăgubiri uriașe

Scandal valutar la Deutsche Bank! I se cer despăgubiri uriașe

deutsche bankScandal valutar la Deutsche Bank! I se cer despăgubiri uriașe

Unul dintre cele mai mari grupuri hoteliere din Spania solicită despăgubiri de 500 de milioane de euro de la Deutsche Bank pentru vânzarea de instrumente financiare derivate riscante, din cauza cărora, lanțul hotelier a avut de suferit foarte mult, relatează Financial Times.

Potrivit ziarului, banca a vândut un produs similar mai multor întreprinderi mici și mijlocii din Spania, dintre care multe au înregistrat numai pierderi în urma investiției.

Unele dintre companiile cu probleme sunt membre ale Palladium Hotel Group din Ibiza, care este, de asemenea, al șaptelea cel mai mare lanț hotelier din Spania. Hotelul acuză instituția financiară germană că vinde un produs pe care nu îl înțelege. Reprezentanții băncii au declarat că acuzațiile nu au niciun temei și îi sfătuiesc pe hotelieri să meargă în instanță. Se pare că între 50 și 100 de companii ar fi implicate în achiziționarea de instrumente derivate exotice.

Grand Palladium Palace Ibiza

Deutsche Bank vrea să mute disputa în instanță

Palladium spune că rechizitoriul susține că Deutsche Bank a vândut instrumentele derivate ca garanție sigură pentru acoperirea împotriva fluctuațiilor pieței valutare și a fluctuațiilor ratei dobânzii, dar lanțul hotelier a declarat că au existat pierderi pe investiție care au necesitat un împrumut semnificativ.

Până în 2019, Palladium a efectuat 259 de tranzacții cu instrumente derivate. Vârful s-a atins în 2017, când aceste instrumente derivate aveau o valoare nominală teoretică de 5,6 miliarde de euro, care era în esență bilanțul total al grupului hotelier. Între timp, grupul a consolidat vânzări de aproximativ 700 de milioane de euro și un profit înainte de impozitare de aproximativ 150 de milioane de euro.

Deutsche Bank se apără spunând că Palladium este un investitor sofisticat, cu o experiență semnificativă pe piața instrumentelor derivate. Banca notează, de asemenea, că grupul a încheiat tranzacții similare cu banca de ani de zile fără să se plângă, adăugând că lanțul hotelier era, de asemenea, conștient de beneficiile și riscurile acestei tranzacții.

author avatar
Andreea Vlad