AcasăȘTIRI EXTERNEScandal uriaș de spionaj în Suedia. Frații care „au servit Rusia și...

Scandal uriaș de spionaj în Suedia. Frații care „au servit Rusia și GRU”

Scandal uriaș de spionaj în Suedia. Frații care „au servit Rusia și GRU” / Foto: printscreen

Un tribunal din Suedia a condamnat, joi, un fost agent de informații suedez la închisoare pe viață, după ce a fost găsit vinovat de „spionaj în formă agravată” în favoarea Rusiei pe o perioadă de aproape zece ani.

Fratele său mai mic, judecat și el de același tribunal din Stockholm, a fost condamnat la nouă ani și zece luni de închisoare, tot pentru „spionaj în formă agravată”, a anunțat tribunalul într-un comunicat.

„Cu scopul de a servi Rusia și GRU”

„Frații, în mod comun și concertat, fără autorizație și cu scopul de a servi Rusia și GRU (serviciile secrete militare rusești), au obținut, transmis și divulgat informații a căror dezvăluire către o putere străină poate afecta securitatea Suediei”, a declarat instanța.

Cazul a fost descris ca fiind cel mai mare scandal de spionaj din istoria recentă a Suediei, indicând o infiltrare a spionajului rusesc în inima serviciilor secrete suedeze.

Fratele mai mare, Peyman Kia, în vârstă de 42 de ani, a fost judecat pentru colectarea de informații sensibile pe care fratele său mai mic le-a transmis apoi către GRU între 2011 și 2021.

În această perioadă, acuzatul a lucrat în cadrul Serviciului de Securitate suedez, Säpo, și în cadrul serviciilor de informații militare.

Fostul agent „a comis un act de spionaj care se încadrează în categoria cea mai gravă (…) implicând chestiuni de cea mai mare importanță”, a subliniat judecătorul Måns Wigén, scrie Le Figaro.

Fratele său, Payam Kia, în vârstă de 35 de ani, a fost acuzat că l-a ajutat la transmiterea acestor informații secrete. Instanța a constatat că, în ciuda „unor piese lipsă”, acuzarea a alcătuit „un puzzle mare” de probe, „suficient de clar pentru ca inculpații să fie găsiți vinovați”.

Instanța a urmat în mare parte cererea procurorului de condamnare la închisoare pe viață pentru cel mai în vârstă dintre frați și la cel puțin 12 ani pentru cel mai tânăr.

Cea mai mare parte a procesului s-a desfășurat cu ușile închise, în numele securității naționale. Ambii bărbați, care au fost arestați separat la sfârșitul anului 2021, au negat acuzațiile ce le-au fost aduse. Cei doi frați au sosit în Suedia din Iran, împreună cu familia, în anii 1990

author avatar
Tudor Borcea
414 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pentru rigoare, a fost condamnat pentru tradare. Spion a fost ofiterul rus care l-a recrutat si primea informatiile.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger