AcasăȘTIRI EXTERNEScandal sexual la vârf. Ce se întâmplă în cel mai mare sistem...

Scandal sexual la vârf. Ce se întâmplă în cel mai mare sistem universitar din SUA

Scandal sexual la vârf. Ce se întâmplă în cel mai mare sistem universitar din SUA

Cancelarul Universității de Stat din California (CSU), cel mai mare sistem universitar public din SUA, și-a dat demisia după ce a fost acuzat de gestionarea greșită a acuzațiilor de agresiune sexuală.

Joseph I. Castro a demisionat joi, 18 februarie, cu efect imediat, a declarat Consiliul de Administrație al CSU.Într-un comunicat, el a numit decizia ca „cea mai dificilă” din viața sa profesională.

A ignorat ani de zile plângerile victimelor

Castro a fost criticat după ce o investigație USA Today publicată pe 3 februarie a pus sub semnul întrebării gestionarea de către el a plângerilor împotriva lui Frank Lamas, fostul vicepreședinte pentru chestiuni studențești din orașul Fresno din California, când Castro era președinte al universității, scrie ABC News.

Potrivit investigației, Lamas a făcut obiectul unei serii de plângeri, inclusiv unor acuzații, începând din 2014, conform cărora a atins femeile „în mod necorespunzător”, le-a făcut avansuri, a făcut comentarii sexiste și a hărțuit sau a exercitat presiuni împotriva angajaților.

Nu s-a luat nicio măsură împotriva lui Lamas până când a fost depusă o plângere oficială în 2019, când a fost expulzat din campusul universități și ulterior găsit vinovat de încălcarea politicii CSU împotriva hărțuirii, potrivit documentelor citate de San Francisco Chronicle.

Lamas a negat acuzațiile și a făcut apel. S-a pensionat în 2020, ca parte a unui acord de reglementare. Conform acordului, el a primit o plată de 260.000 de dolari, iar în timp ce i s-a interzis să lucreze din nou la CSU, Joseph I. Castro a fost de acord să-i scrie o scrisoare de recomandare pentru a-l ajuta să-și găsească de lucru în altă parte, spun documentele.

Dezvăluirile au declanșat un protest studențesc la Fresno la începutul acestei luni.

„Mi-a devenit clar că demisia este necesară”

Steve Relyea, vice-cancelar executiv și director financiar al CSU, va ocupa funcția de cancelar până când va fi numit un cancelar interimar, a spus consiliul de administrație.

Universitatea de Stat din California este cel mai mare sistem universitar public de patru ani al națiunii, cu 23 de campusuri, 477.000 de studenți și 56.000 de cadre didactice și personal, potrivit site-ului său.

Castro, numit în 2020, a fost primul mexican american și nativ din California care a condus CSU. „Deși nu sunt de acord cu multe aspecte ale rapoartelor recente din mass-media și ale comentariilor care au urmat, mi-a devenit clar că demisia este necesară în acest moment, pentru ca CSU să poată continua să se concentreze asupra misiunii sale educative”, a declarat el.

author avatar
Tudor Borcea
557 afisari

1 COMENTARIU

  1. In timp ce jigodii ca Lamas sunt protejati, ajutati cu scrisori de recomandare si primesc sute de mii de dolari la momentul „retragerii”, alti profesori universitari sunt dati afara imediat pentru ca au incalcat… „corectitudinea politica” (noul marxism-leninism). Asta e putreziciunea occidentului. Si noi, prostii, vrem o „tara ca afara”…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger