Un raport jenant pentru premierul britanic Boris Johnson a făcut public motivul pentru care nu au fost comemorați peste 150.000 de soldați din coloniile britanice, morți în Primul Război Mondial.
„Profund tulburat” de constatările raportului comandat de Commonwealth War Graves Commission (CWGC), un organism responsabil de onorarea memoriei a 1,7 milioane de soldați din Commonwealth care au murit în cele două războaie mondiale, premierul Boris Johnson a prezentat „în numele întregului guvern”, „scuze fără nici o rezervă”.
Raportul este copleșitor. El concluzionează că moartea a peste 150.000 de soldați din coloniile britanice, care au luptat în Primul Război Mondial, nu a fost comemorată din cauza „rasismului generalizat”.
„Datoria noastră comună este să îi onorăm și să ne amintim de toți cei care, oriunde au trăit și oricare le-ar fi originea, și-au dat viața pentru libertățile noastre în cel mai periculos moment”, a adăugat Johnson, la scurt timp după scuzele prezentate de secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, în Parlament.
„Nu putem schimba trecutul, dar ne putem răscumpăra și acționa”, a spus Wallace, în fața parlamentarilor.
Commonwealth War Graves Commission a subliniat că moartea a 45.000 până la 54.000 de soldați, în principal africani și indieni, în timpul Primului Război Mondial nu a fost comemorată precum cea a camarazilor lor albi în Europa, în special prin monumente colective mai degrabă decât prin morminte nominale.
Cel puțin alți 116.000, și potențial până la 350.000, în mare parte din Africa de Est și Egipt, „nu au fost comemorați pe nume sau poate chiar deloc”, potrivit documentului.
„Indigenul mediu nu ar înțelege sau aprecia un monument funerar”
La baza acestor decizii stau „prejudecățile tenace, ideile preconcepute și rasismul răspândit al atitudinilor imperiale contemporane”, subliniază raportul.
Raportul îl citează în special pe guvernatorul coloniei Gold Coast, acum Ghana, care a spus în 1923 că „indigenul mediu (…) nu ar înțelege sau ar aprecia o stelă funerară”, pledând în schimb pentru un monument comemorativ anonim.
La sfârșitul lunii martie, guvernul a provocat o controversă publicând un raport care pare să minimizeze gradul de rasism din societatea britanică, concluzionând că Regatul Unit nu era „instituțional rasist”, scrie Le Point.
Pentru Ben Wallace, nu există nici o îndoială că prejudecățile au jucat un rol împotriv a ne-comemorării luptătorilor decedați din fostele colonii. El a asigurat că CWGC va lucra pentru a corecta situația.
Spunând că acceptă „concluziile și neajunsurile identificate” în raport, comisia a oferit „scuze fără rezerve” pe motiv că a eșuat în principiul său de a oferi „tratament egal în fața morții”, indiferent de origine, religie sau rang.
„Recunoaștem greșelile din trecut și ne pare rău, vom acționa imediat pentru a le corecta”, a adăugat directoarea comisiei, Claire Horton.
Documentarul „The Unremembered”, arma laburiștilor
Acest raport a fost scris de un comitet special înființat de CWGC în urma unui documentar critic pe această temă, „The Unremembered”, prezentat de deputatul laburist David Lammy.
Pentru acesta din urmă, „nicio scuză nu va face posibilă repararea nedemnității suferite de cei uitați”. „Cu toate acestea, această scuză ne oferă, ca națiune, oportunitatea de a examina acest capitol îngrozitor din istoria noastră și de a aduce un omagiu cuvenit fiecăruia dintre soldații care și-au sacrificat viața pentru noi”, a spus Lammy.