AcasăȘTIRI EXTERNEScandal în Ungaria: maghiarii nu vor universitate chineză la Budapesta

Scandal în Ungaria: maghiarii nu vor universitate chineză la Budapesta

Primarul liberal al Budapestei, Gergely Karacsony, a anunțat că va redenumi patru străzi din capitala Ungariei, în semn de protest față de planurile de construcție a unei universități chineze în oraș, planuri susținute de premierul Viktor Orban.

Decizia edilului a înfuriat la culme Bejingul, deoarece numele străzilor sunt fățiș provocatoare pentru autoritățile chineze.

Două dintre aceste străzi se vor numi „Hong Kong liber” și „Dalai Lama”.

Dacă primul nume aduce aminte de uriașele demonstrații împotriva legislației impuse de Beijing în fosta colonie britanică, al doilea, mai sfidător, îl evocă pe liderul spiritual exilat al Tibetului, un inamic de lungă durată pentru Partidul Comunist Chinez.

O a treia stradă va fi redenumită “Drumul Martirilor Uiguri”, după grupul etnic musulman despre care guvernele internaționale spun că a fost victima abuzurilor continue și a genocidului în regiunea Xinjiang.

A patra stradă “Episcopul Xie Shiguang”, se referă la un preot catolic chinez, arestat de mai multe ori pentru că s-a opus controlului religiei de către autorități.

„Unii politicieni maghiari încearcă să facă publicitate în jurul Chinei pentru a atrage atenția și a împiedica cooperarea sino-ungară. Este deplorabil ”, a reacționat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

Străzile se află într-o zonă în care Universitatea Fudan intenționează să-și deschidă până în 2024 noul campus cu o suprafață de peste 50 de hectare, mișcare sprijinită de  guvernul lui Viktor Orban. Dar opoziția maghiară este ferm împotriva acestei cooperări.

“Nu văd de ce contribuabilul trebuie să plătească facturile unei universități private de elită”, a spus Gergely Karacsony. O publicație de investigații din Ungaria estimează costul acestui proiect la aproximativ 1,8 miliarde de dolari.

De asemenea, primarul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „cumpărarea influenței chineze” în Ungaria.

Sondajele arată că majoritatea locuitorilor din Budapesta se opun construirii campusului, potrivit institutului liberal Republikon.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
398 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger