AcasăȘTIRI EXTERNEScandal în SUA. Arme de foc îmbrăcate în Lego

Scandal în SUA. Arme de foc îmbrăcate în Lego

Scandal în SUA. Arme de foc îmbrăcate în Lego

În timp ce armele de foc fac anual sute de victime în rândul copiilor americani, o companie a stârnit indignare după ce a comercializat un kit care permite „personalizarea” pistoalelor cu piese Lego.

O armă acoperită cu piese roșii, galbene, albastre și verzi, care-i dau aparența unei jucării Lego. Este „un nou produs amuzant”, comercializat de Culper Precision, o companie care personalizează armele de foc, situată în Utah, SUA.

„Un vis din copilărie împlinit”

Într-o postare pe Instagram, compania face promoție lui „Block19”, care seamănă periculos de mult cu o jucărie pentru copii.

Și tocmai pe această ambivalență își  joacă Culper Precision cartea: „ acesta este unul dintre visele noastre din copilărie care se împlinește”, se poate citi în explicația care însoțește fotografia produsului, vândut la un preț între 549 și 765 de dolari. În realitate, „Block19” este o armă reală: este vorba de un model Glock „personalizat”.

„Autoapărarea, susținută de Dumnezeu”

„Pistoalele sunt grozave. A trage cu o armă este distractiv”, se putea citi și pe site-ul companiei, într-o pagină dedicată lui „Block19”, ulterior suprimată.

Amintind că autoapărarea este susținută „atât de Dumnezeu, cât și de Constituția Statelor Unite”, Culper Precision, comunicatul de presă laudă, de asemenea, sentimentul de „satisfacție” pe care îl oferă tirul și potențialul de „distracție” pe care-l reprezintă posesia unei arme, scrie Slate.

Ceea ce este mai puțin amuzant în acest caz, subliniază Washington Post, este că în fiecare an mii de copii americani pun mâna pe arme de foc iar accidentele, deseori mortale, fac din ce în ce mai multe victime în rândurile lor.

Un produs perfect legal

Iar un pistol împodobit cu piese Lego colorate riscă să atragă și mai mult copiii. Din păcate, acest produs este complet legal în majoritatea țării, explică avocatul David Pucino.

În timp ce legea federală interzice jucăriile care seamănă prea mult cu armele, nu există reglementări care să împiedice pe cineva să producă arme care să arate ca niște jucării.

Cu toate acestea, este posibil ca în unele state, cum ar fi New York, un astfel de tip de armă să fie interzis, deoarece legea îi împiedică pe cetățeni să-și disimuleze arma sub o altă formă.

Lego a amenințat cu justiția

Dacă marca Lego nu apare pe în kiturile vândute, compania a comunicat, prin intermediul departamentului său juridic, că, în mod evident, nu dorește să fie asociată cu comercializarea unui astfel de produs.

Confruntat cu amenințarea unui proces, șeful Culper Precision a decis să retragă articolul din catalogul său, după ce a vândut mai puțin de 20 de exemplare „Block19”.

În 2015, potrivit Washington Post, 4,6 milioane de copii americani trăiau într-o gospodărie unde se afla cel puțin o armă de foc încărcată și care nu era închisă. O cifră care a crescut fără îndoială de atunci, înclusiv datorită crizei sanitare care a convins un număr mare de americani să-și cumpere arme de foc pentru a-și proteja familiile.

„Dincolo de imaginabil, iresponsabil și periculos”

Când Kristin Song, al cărui fiu de 15 ani s-a împușcat accidental în 2018, a văzut fotografia lui „Block19”, ea a crezut initial că este o glumă: „Cum poate fi legal acest lucru?”, s-a întrebat femeia, care luptă de ani de zile pentru adoptarea unei legi care să-i oblige pe proprietarii de arme să-și păstreze pistolele departe de îndemâna copiilor, scrie Ouest-France.

Shannon Watts, fondatoarea asociației Moms Demand Action, care militează pentru consolidarea legilor armelor în Statele Unite, a reacționat, de asemenea, cu uimire. „Este iresponsabil și periculos, dincolo de imaginabil”, a scris ea pe Twitter.

Această controversă vine într-un moment în care președintele Joe Biden a făcut din lupta împotriva „epidemiei” violenței armelor din Statele Unite una dintre prioritățile mandatului său.

În luna iunie, Biden a prezentat măsuri pentru a limita proliferarea armelor de foc la nivel federal, dar Congresul este foarte divizat și democrații întâmpină obstacole pentru a-și impune proiectele.

author avatar
Tudor Borcea
531 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger