AcasăȘTIRI EXTERNEConsulul Japoniei la Vladivostok, reținut pentru spionaj! Rusia deschide front și cu...

Consulul Japoniei la Vladivostok, reținut pentru spionaj! Rusia deschide front și cu Japonia/VIDEO cu acțiunea FSB

rusiaScandal în Rusia. Consul japonez, reținut pentru spionaj

Agenția de securitate rusă FSB a anunțat luni că a reținut un consul japonez în orașul Vladivostok pe care-l acuză de spionaj. Autorităţile ruse i-au acordat un termen de „48 de ore” pentru „a părăsi Rusia”, potrivit unui comunicat al diplomației ruse.

Serviciul rus informează că acesta a fost declarat „persona non grata”, după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea informaţii secrete despre efectele sancţiunilor occidentale asupra situaţiei economice din Extremul Orient rus, scrie Reuters.

Consulul japonez a primit informații clasificate

FSB a mai precizat că diplomatul japonez a primit informaţii clasificate şi despre cooperarea Rusiei cu o ţară din regiunea Asia-Pacific nespecificată, în schimbul unei „recompense monetare”. Moscova a protestat la Tokyo cu privire la acțiunile consulului prin canale diplomatice, se arată în comunicat.

Consulul a fost eliberat după câteva ore de detenție. Tokyo a semnalat că ar putea riposta, a declarat marți secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, într-o conferință de presă.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez a declarat că Moscova l-a reținut pe consul într-un mod „intimidant”, legandu-l la ochi, ceea ce reprezintă „o încălcare clară a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”.

author avatar
Andreea Vlad
433 afisari

6 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger