AcasăȘTIRI EXTERNEScandal în NATO: SUA și Turcia, la cuțite

Scandal în NATO: SUA și Turcia, la cuțite

Ultimul summmit din acest an al miniștrilor de externe ai NATO, dedicat viitorului Alianței în următorii 10 ani, a devenit o scenă de conflict direct între Ankara și Washington.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a acuzat Turcia că a provocat tensiuni cu ceilalți membri ai Alianței în Marea Mediterană și că a oferit un cadou Kremlinului prin achiziționarea sistemului de rachete S-400, fabricat în Rusia. În replică, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a denunțat faptul că Pompeo i-a îndemnat pe aliații europeni să se împotrivească Turciei sprijinind “orbește” Grecia  în conflictele regionale și că refuză să vândă rachetele Patriot în Ankara. Cavusoglu a mai acuzat Washingtonul  că sprijină „organizațiile teroriste” kurde din Siria, în timp ce Turcia lupta împotriva Statului Islamic și a insistat că SUA și Franța au înrăutățit conflictul în Nagorno-Karabah sprijinind Armenia într-un război pe care Azerbaidjanul l-a câștigat cu sprijinul militar turc. Unii diplomați prezenți la videoconferință au speculat că Pompeo a folosit ultima sa prezență în calitate de reprezentant al diplomației americane pentru a aprinde tensiunile care ar putea face viața dificilă pentru noua administrație a președintelui ales Joe Biden. Numai că NATO a întors foaia anilor Trump, secretarul general Jens Stoltenberg nu și-a ascuns satisfacția după alegerea lui Biden și îl așteaptă la Bruxelles pentru un summit la începutul lui 2021. Dar mai mulți aliați l-au susținut pe Pompeo vorbind împotriva Turciei, inclusiv ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, care a denunțat comportamentul Ankarei și a spus că unitatea în cadrul Alianței ar fi imposibil de realizat dacă Turcia ar imita intervenționismul agresiv al Rusiei. La sfârșitul reuniunii, era clar că Turcia era practic izolată printre cei 30 de membri. O cerere reînnoită a lui Cavusoglu pentru ca NATO să ia un rol în războiul civil din Libia a fost respinsă de ceilalți aliați, care au acuzat Turcia că a agravat conflictul prin trimiterea de arme și mercenari pentru a sprijini guvernul de la Tripoli. Dacă Stoltenberg a ocolit o întrebare despre ciocnirea dintre Pompeo și Cavusoglu, un responsabil al Alianței a declarat că NATO va depinde de reangajarea Statelor Unite, de angajamentul europenilor şi de capacitatea  de a trata “problemele puse de Turcia”. „Ankara blochează multe decizii, în special parteneriatul dintre NATO şi Uniunea Europeană, dar şi alte parteneriate care nu îi convin(…) Turcia este şi trebuie să rămână membru al NATO. Alianţa nu prevede o procedură de excludere şi nimeni îşi nu doreşte asta, dar trebuie să avem voinţa politică de a spune Turciei lucrurile pe faţă şi de a cere clarificări”, a subliniat el.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
495 afisari

1 COMENTARIU

  1. Trebuie văzut ca rusii au sisteme electronice teribile cum ar fi blocarea scaunului de ejectie la Mig sau cu o telecomanda iti da pe radar rusesc elicoptere ce vin din vazduh, dar nu sunt ca la revolutie, sau anumite dispozitive imita mitraliera pentru a distruge acel dispozitiv etc. Blocarea sistemelor S la trecerea avioanelor Mig.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger