AcasăȘTIRI EXTERNEScandal în lumea modei: casa Pierre Cardin, anchetată de autoritățile UE

Scandal în lumea modei: casa Pierre Cardin, anchetată de autoritățile UE

Comisia Europeană a anunțat luni deschiderea unei “investigații aprofundate” asupra practicilor comerciale ale casei de modă Pierre Cardin și ale licențiatului său, grupul german Ahlers, pentru a stabili posibile încălcări ale regulilor comunitare în materie de concurență.

Executivul UE analizează dacă casa de modă franceză și Ahlers au restricționat vânzările transfrontaliere și online de produse licențiate Pierre Cardin „cum ar fi îmbrăcăminte, pantofi și accesorii”, precum și vânzările către “alte grupuri de clienți”.

Ahlers deține cea mai mare parte din  licența produselor Pierrre Cardin în Spațiul Economic European(SEE), potrivit Comisiei.

Un pionier al globalizării, Pierre Cardin, decedat în 2020, a fost unul dintre primii creatori de modă care a adoptat un sistem de licențiere pe scară largă care i-a asigurat distribuția la nivel mondial, punându-și numele pe produse la fel de diverse precum cravate, țigări și parfumuri.

La apogeul carierei, Cardin s-a lăudat cu  1000 de licențe și francize, generând vânzări de sute de milioane de euro.

Ajuns la Paris în 1945, Pierre Cardin a lucrat în special pentru Paquin și Schiaparelli înainte de a se alătura lui Christian Dior, apoi și-a creat propria casă de modă. Designer cu o estetică futuristă, precum Andre Courreges și Paco Rabanne, a avut succes încă de la început cu celebrele colecții de rochii.

În 2018, averea lui Pierre Cardin a fost evaluată la 600 de milioane de euro, conform clasamentului anual stabilit de Forbes.

author avatar
Radu Jacotă Redactor