AcasăȘTIRI EXTERNEScandal în Big Tech. Armata SUA suspendă un contract de 22 de...

Scandal în Big Tech. Armata SUA suspendă un contract de 22 de miliarde cu Microsoft

Scandal în Big Tech. Armata SUA suspendă un contract de 22 de miliarde cu Microsoft

În aprilie 2021, armata americană a semnat un contract masiv de 21,9 miliarde de dolari cu gigantul Microsoft pentru a furniza 120.000 de căști de realitate augmentată (AR) derivate din sistemul său HoloLens.

Denumită „Integrated Visual Augmented System” (IVAS), casca special adaptată pentru soldații americani urma să fie folosită pentru antrenament și în timpul luptei.

Echipat cu opțiuni de viziune nocturnă și termică, IVAS integrează un afișaj de elemente vizuale suprapuse vizualizării reale, cartografiere 3D, precum și funcții avansate de comunicare și schimb de informații.

Ploaia a stricat tehnica-minune

Unele prototipuri cu inteligență artificială și recunoaștere facială sunt, de asemenea, capabile să identifice potențiale amenințări. Pe scurt, echipamentul perfect pentru soldatul viitorului. Cu excepția faptului că tehnologia high-tech promisă nu a fost pe măsura așteptărilor, scrie The Drive.

Potrivit lui William Glaser, șeful Synthetic Training Environment Cross-Functional Team de la Army Futures Command, casca suferă de „probleme de maturitate” și nu este suficient de robustă pentru utilizare în teren. În special, ar fi inutilizabilă pe vreme ploioasă. În plus, bateriile care o alimentează nu ar avea o durată de viață suficientă și nu ar fi suficient de rezistente la foc în timpul luptei.

Armata SUA a indicat, așadar, că a „amânat pentru o dată ulterioară” testele operaționale ale IVAS, reafirmând în același timp că este „pe deplin angajat în parteneriatul său cu Microsoft pentru a avansa tehnologii specifice pentru a satisface nevoile operaționale ale combatanților”.

De asemenea, a publicat o listă de actualizări ale programului IVAS deja efectuate din octombrie 2020 – precum teste pe vreme rece sau integrare în vehicule blindate – fără a preciza, însă, dacă întreruperea programului a fost legată de disfuncționalitățile menționate mai sus.

Prăpastie de la teorie la practică

Această situație evidențiază prăpastia uneori foarte mare dintre tehnologiile prezentate ca revoluționare și realitatea de pe teren.

În ianuarie, un raport al Pentagonului a zdrobit F-35, un avion de vânătoare de generația a cincea construit de compania americană Lockheed Martin, numărând nu mai puțin de 871 de defecțiuni de software și hardware, scrie Slate.

În martie, The Drive a dezvăluit deja că noul elicopter CH-53K al marinei nu avea voie să petreacă mai mult de 70 de secunde într-un nor de praf, sub pericolul de a i se bloca rotorul.

În iunie, un raport intern al Ministerului bricanic al Apăririi explica că testarea viitorului vehicul blindat al armatei britanice, Ajax, a fost suspendată timp de câteva săptămâni ca măsură de siguranță din cauza vibrațiilor și a zgomotului excesiv care ar putea prezenta „riscuri asupra sănătății echipajului”.

În Afganistan, talibanii înarmați cu vechi Kalașnikovuri au învins în câteva săptămâni armata regulată, echipată cu arme de ultimă generație de SUA. Și exemplele pot continua

 

author avatar
Tudor Borcea
458 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger