AcasăȘTIRI EXTERNEScandal de Ziua Victoriei în această țară NATO. Ministrul de Interne a...

Scandal de Ziua Victoriei în această țară NATO. Ministrul de Interne a demisionat

Scandal de Ziua Victoriei în această țară NATO. Ministrul de Interne a demisionat / Foto: LSM

Ca urmare a criticilor privind modul în care s-au desfășurat recent evenimentele la un monument sovietic din Riga, Letonia, ministrul de Interne, Marija Golubeva, (gruparea politică „Pentru dezvoltare”) și-a anunțat demisia, în cadrul unei conferințe de presă online, luni, 16 mai.

Golubeva a declarat că a aflat că premierul Krisjanis Karins („Noua Unitate” ) a cedat în fața unui ultimatum din partea Alianței Naționale, unul dintre celelalte partide din coaliția de guvernare cvadripartită, după cum a informat anterior LSM.

Monumentele sovietice declanșează o criză de guvern

Alianța Națională indicase că, dacă Golubeva nu va fi demisă, va ieși din coaliție cu mai puțin de cinci luni înainte de alegerile parlamentare din 1 octombrie.

Golubeva a declarat că evenimentele actuale din regiune fac ca existența unui guvern stabil să fie mai importantă ca oricând și că acest lucru a stat la baza deciziei sale, dar a criticat-o pe Karins pentru că nu a așteptat până la prezentarea unui raport complet asupra evenimentelor, și Alianța Națională pentru ceea ce a spus că a fost o mișcare care nu a fost în interesul securității naționale.

„Ținând cont de toate acestea, pentru ca securitatea națională să nu fie amenințată de un guvern instabil, am luat decizia de a mă întoarce în parlament”, a declarat Golubeva. Ea a mai spus că, de fapt, prezența a doar aproximativ trei sute de figuri „marginale” la monument a reușit să zdruncine guvernul leton, adăugând că „aceasta este responsabilitatea prim-ministrului”.

„Gestionarea defectuoasă” a comemorărilor

Alianței Națională au decis să ceară demiterea lui Golubeva pentru ceea ce ei spun că a fost o gestionare defectuoasă a evenimentelor din jurul Memorialului Victimelor Sovietice de la Riga din 9 și 10 mai.

„Ceea ce fiecare persoană loială din Letonia a fost forțată să experimenteze în țară pe 9 și 10 mai este inacceptabil. Nu putem privi acest lucru ca pe un accident cotidian pentru care responsabilitatea politică se limitează la critici simbolice și la o promisiune de a repara. Trebuie depuse toate eforturile pentru a ne asigura că această situație nu se va mai repeta niciodată”, a declarat principalul deputat al Alianței, Raivis Dzintars.

Războiul florilor

în ciuda unei prezențe intense a forțelor de ordine în jurul memorialului sovietic, modul în care poliția și alte structuri au gestionat fluxurile de mulțimi, au îndepărtat florile și au acționat sau nu împotriva persoanelor care afișau simboluri și steaguri pro-ruse a atras critici din diferite părți ale spectrului politic.

În dimineața zilei de 10 mai, florile depuse de etnicii ruși în ziua precedentă au fost îndepărtate conform unui plan prestabilit. Oamenii s-au întors din nou la monument pe 10 mai, iar seara s-au adunat câteva sute de persoane în parc, fiind acuzate că ar fi glorificat Uniunea Sovietică și actualul război al Rusiei în Ucraina. Accesul la monument a fost închis. Televiziunea letonă a observat că mai multe persoane au fost agresive și nu și-au ascuns sprijinul pentru invazia Rusiei în Ucraina.

author avatar
Tudor Borcea