AcasăȘTIRI EXTERNEScandal de corupție la Kiev. Preşedintele Curţii Supreme, reţinut pentru mită /...

Scandal de corupție la Kiev. Preşedintele Curţii Supreme, reţinut pentru mită / Suma e colosală

mitafoto: Twitter @nexta_tv

Preşedintele Curţii Supreme a Ucrainei, Vsevolod Kniaziev, a fost reţinut pentru că ar fi primit o mită de aproximativ 3 milioane de dolari.

Biroul Naţional Anticorupţie şi Parchetul Specializat Anticorupţie au confirmat că au demascat o „schemă de corupţie pe scară largă la Curtea Supremă” derulată de conducerea instanţei şi de judecători, conform Kyiv Independent.

Vsevolod Kniaziev a primit mită de 3 milioane de dolari

„NABU și SAP au expus corupția pe scară largă din cadrul Curții Supreme, în special o schemă de obținere a unor avantaje necuvenite de către conducerea și judecătorii Curții Supreme”, au declarat organismele anticorupție pe Facebook.

Anunţul făcut de Biroul Naţional Anticorupţie este însoţit de o fotografie cu o canapea pe care se află mai multe teancuri de bani.

Kniaziev, prezidează Curtea Supremă de la 1 decembrie 2021, primea bani de la persoane care doreau o decizie a instanţei favorabilă miliardarului ucrainean Kostyantyn Zhevago, potrivit unor surse din cadrul Biroului Naţional Anticorupţie.

Curtea Supremă a examinat cazul privind deţinerea de către Zhevago a 40,19% din Poltava Mining and Processing Plant, parte a grupului Ferrexpo, hotărând că îi permite lui Zhevago să păstreze acţiunile.

Pe 2 februarie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat că contabilul-şef al fabricii a fost acuzat de evaziune fiscală şi fals.

author avatar
Andreea Vlad