AcasăȘTIRI EXTERNEScandal comercial. „Made in Hong Kong”, interzis de Washington

Scandal comercial. „Made in Hong Kong”, interzis de Washington

Statele Unite contravin regulilor comerciale internaționale prin impunerea etichetei „Made in China” pe produsele importate din Hong Kong, o măsură luată de fosta administrație Trump, a avertizat Organizația Mondială a Comerțului.

Potrivit Organului de Soluționare a Disputelor (OSD) al OMC, organizație în care Hong Kong și China sunt două membre distincte, măsura americană este incompatibilă cu Acordul General pentru Tarife și Comerț (GATT) din 1994, în special pentru că SUA „nu au demonstrat că situația în cauză constituie un caz de tensiune internațională gravă”, relatează AFP.

În concluziile sale, OSD a constatat, de asemenea, că „o diferență de tratament a rezultat din faptul că Statele Unite au cerut ca produsele din Hong Kong  să poarte o marcă de origine care să indice numele unui alt membru al OMC (China), în timp ce produsele din orice țară terță trebuiau să fie marcate cu numele acelei țări terțe, și nu cu numele unui alt membru al OMC”.

Această diferență de tratament „modifică condițiile de concurență” în detrimentul produselor din Hong Kong. Aceste produse „sunt astfel private de posibilitatea de a concura pe piața americană sub numele lor propriu și, prin urmare, de a influența sau de a dezvolta orice valoare care ar putea fi atașată, acum sau în viitor, originii lor sau de a profita de această valoare”.

Într-un comunicat, oficialii americani au declarat că „resping categoric interpretarea și concluziile eronate ale grupului de experți”, afirmând că „acțiunile îngrijorătoare ale Chinei” în Hong Kong „amenință securitatea intereselor SUA”.

La 14 iulie 2020, Donald Trump a decis sfârșitul regimului preferențial acordat de Washington Hong Kong-ului, după ce Beijingul a impus o lege controversată privind securitatea națională în teritoriul semiautonom.

O lună mai târziu, la 11 august 2020, autoritățile vamale americane au anunțat că bunurile importate din Hong Kong vor trebui să poarte mențiunea „fabricat în China” pentru a putea fi vândute în SUA.

În principiu, SUA sunt obligate să respecte concluziile OMC, care poate impune sancțiuni la cererea țării reclamante. Washingtonul poate de asemenea să facă apel, ceea ce ar opri procedura, deoarece organul de apel al OMC nu mai este operațional de când Donald Trump a blocat numirea judecătorilor, un blocaj menținut și în mandatul lui Joe Biden.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
395 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger