Cauta

Scadență și default.Cât datorează Rusia?

Rusia este pe punctul de a intra în incapacitate de plată a datoriei sale externe pentru prima dată de la Revoluția bolșevică din 1917, îndepărtând și mai mult țara de sistemul financiar mondial ca urmare a sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina.

Duminică a expirat o perioadă de grație de 30 de zile pentru plata dobânzilor, scadentă inițial la 27 mai.

Plăţile respective vizează dobânzi în valoare de 100 de milioane de dolari pentru două emisiuni de obligaţiuni, una denominată în dolari şi cealaltă în euro.

Rusia are o datorie externă de  40 de miliarde de dolari. Kremlinul a susţinut în repetate rânduri că nu există motive pentru ca statul să intre în default, pentru că are bani să-și plătească datoriile, dar sancțiunile i-au înghețat rezervele valutare deținute în străinătate.

Eforturile Rusiei de a evita incapacitatea de plată s-au lovit de un obstacol imposibil de depăşit la sfârșitul lunii mai, când Trezoreria SUA a blocat efectiv capacitatea Moscovei de a face plăţi deţinătorilor de obligaţiuni.

Înainte de începerea războiului, Rusia avea în jur de 640 de miliarde de dolari în valută străină și rezerve de aur, dintre care o mare parte erau deținute în străinătate și acum sunt înghețate.

Investitorii se așteaptă de luni de zile ca Rusia să intre în default, potrivit AP și Reuters. Contractele de asigurare care acoperă datoria rusă au estimat o probabilitate de 80% de neplată de săptămâni întregi, iar agențiile de rating precum Standard & Poor’s și Moody’s au plasat datoria țării în categoria „junk”.

Modalitatea oficială de declarare a neîndeplinirii obligațiilor este dacă 25% sau mai mulți deținători de obligațiuni spun că nu și-au primit banii. Odată ce se întâmplă acest lucru, prevederile spun că toate celelalte obligațiuni străine ale Rusiei sunt, de asemenea, în incapacitate de plată, iar deținătorii de obligațiuni ar putea apoi să solicite o hotărâre judecătorească pentru a impune plata.

În condiții normale, investitorii și guvernul aflat în incapacitate de plată negociază de obicei o înțelegere prin care deținătorii de obligațiuni primesc noi obligațiuni cu o valoare mai mică, dar care le oferă cel puțin o compensație parțială.

Însă sancțiunile interzic tranzacțiile cu Ministerul de Finanțe al Rusiei. Și nimeni nu știe când se va încheia războiul sau cât ar putea ajunge să valoreze obligațiunile neperformante.

Ultimele stiri

  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Exit mobile version