AcasăȘTIRI EXTERNEScadență și default.Cât datorează Rusia?

Scadență și default.Cât datorează Rusia?

Rusia este pe punctul de a intra în incapacitate de plată a datoriei sale externe pentru prima dată de la Revoluția bolșevică din 1917, îndepărtând și mai mult țara de sistemul financiar mondial ca urmare a sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina.

Duminică a expirat o perioadă de grație de 30 de zile pentru plata dobânzilor, scadentă inițial la 27 mai.

Plăţile respective vizează dobânzi în valoare de 100 de milioane de dolari pentru două emisiuni de obligaţiuni, una denominată în dolari şi cealaltă în euro.

Rusia are o datorie externă de  40 de miliarde de dolari. Kremlinul a susţinut în repetate rânduri că nu există motive pentru ca statul să intre în default, pentru că are bani să-și plătească datoriile, dar sancțiunile i-au înghețat rezervele valutare deținute în străinătate.

Eforturile Rusiei de a evita incapacitatea de plată s-au lovit de un obstacol imposibil de depăşit la sfârșitul lunii mai, când Trezoreria SUA a blocat efectiv capacitatea Moscovei de a face plăţi deţinătorilor de obligaţiuni.

Înainte de începerea războiului, Rusia avea în jur de 640 de miliarde de dolari în valută străină și rezerve de aur, dintre care o mare parte erau deținute în străinătate și acum sunt înghețate.

Investitorii se așteaptă de luni de zile ca Rusia să intre în default, potrivit AP și Reuters. Contractele de asigurare care acoperă datoria rusă au estimat o probabilitate de 80% de neplată de săptămâni întregi, iar agențiile de rating precum Standard & Poor’s și Moody’s au plasat datoria țării în categoria „junk”.

Modalitatea oficială de declarare a neîndeplinirii obligațiilor este dacă 25% sau mai mulți deținători de obligațiuni spun că nu și-au primit banii. Odată ce se întâmplă acest lucru, prevederile spun că toate celelalte obligațiuni străine ale Rusiei sunt, de asemenea, în incapacitate de plată, iar deținătorii de obligațiuni ar putea apoi să solicite o hotărâre judecătorească pentru a impune plata.

În condiții normale, investitorii și guvernul aflat în incapacitate de plată negociază de obicei o înțelegere prin care deținătorii de obligațiuni primesc noi obligațiuni cu o valoare mai mică, dar care le oferă cel puțin o compensație parțială.

Însă sancțiunile interzic tranzacțiile cu Ministerul de Finanțe al Rusiei. Și nimeni nu știe când se va încheia războiul sau cât ar putea ajunge să valoreze obligațiunile neperformante.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
273 afisari

6 COMENTARII

  1. „Rusia avea în jur de 640 de miliarde de dolari în valută străină și rezerve de aur, dintre care o mare parte erau deținute în străinătate și acum sunt înghețate.”
    Si daca i se pune pata la nebun sa apese butonul rosu ca sa „dezghete” meleoardele alea??? Si-a pus cineva intrebarea asta?

    • Vită, ăla nu-i nebun. Nebun e bideul, jonsonică, macroul. Uită-te la muiana lor și vezi ce priviri cretine au. În special gionsonică.

      • Datoria Russiei, care are o economie comparabilă cu a Italiei, reprezintă mai puțin de 18% din PIB. Datoria Italiei este de peste 150% din PIB. Nu mai vorbim de a SUA sau a Franței și altor state occidentale. Și economia Russiei este bazată pe resurse palpabile nu pe bani închipuiți (abstracți) cum este cea a Italiei, Franței, etc. Deci are din ce plăti. Plus rezervele furate (unii zic înghețate) din băncile occidentale. Rusia a făcut plăţi pentru obligaţiunile scadente în luna mai şi acestea au fost blocate de Euroclear. Adică eu vreau să-mi plătesc datoria la vecinul meu Ion, am cu ce, îi și arăt banii lui Ion, dar bătăușul satului-Gheorghe Ghiolbanu se așează la poarta lui Ion cu bâta și nu-mi permite să-i dau banii. Se cheamă că eu intru în default? Normal ar fi ca Poliția să-l aresteze pe Gheorghe Ghiolbanu – E.U.

  2. Rusia nu este în incapacitate, ce dreaqu. NU ESTE LĂSATĂ SĂ-ȘI FOLOSEASCĂ BANII SĂI, TREBUIE SĂ RECUNOAȘTEM.

    Ce-ar fi ca, de mîine, să oprească gazul, total, și să spună: „Deblocați banii, dăm gaze. Dăm petrol, dăm aur.”?

  3. Rusii au spus ca platesc in ruble pentru ca in dolari nu au voie, sant sanctionati. Dar rublele nu se accepta numai dolarii. In concluzie defaultul este politic, facut ca un argument slab de prost gust ca sanctiunile functioneaza. Joe se minte pe el insusi si chiar crede minciuna. Mai crede cineva ca e senil?

  4. ” Ultima data cand Rusia a intrat in incapacitate de plata a datoriei sale externe a fost in 1918 , in timpul Revolutiei bolsevice , cand noul lider comunist Vladimir Lenin a refuzat sa plateasca datoriile Imperiului Rus ” .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger