AcasăȘTIRI EXTERNEScade prețul petrolului. Emiratele Arabe Unite cer creșterea producției de țiței

Scade prețul petrolului. Emiratele Arabe Unite cer creșterea producției de țiței

petrolScade prețul petrolului. Emiratele Arabe Unite cer creșterea producției de țiței

Prețul țițeiului a scăzut cu 17%, după ce Emiratele Arabe Unite, al optulea mare producător de petrol din lume, au anunțat că cer OPEC un acord pentru creșterea producției în țările arabe.

Emiratele Arabe Unite au anunțat miercuri că solicită membrilor cartelului OPEC să crească producția de țiței după ce prețurile au ajuns la recordul ultimului deceniu, potrivit publicației Financial Times.

Preţul ţiţeiului Brent a scăzut miercuri, 9 martie, cu 17%, la 105,60 dolari pe baril. Ulterior, declinul s-a atenuat, petrolul Brent fiind cotat în scădere cu 10,4%, la 114,69 dolari pe baril. Și cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a scăzut cu 9,7%, la 111,69 dolari pe baril.

Preşedintele american Joe Biden a impus marţi o interdicţie imediată asupra petrolului rusesc. La rândul ei, Moscova amenința că prețul petrolului s-ar putea mai mult decât dubla, ajungând la 300 de dolari pe baril, dacă Statele Unite și aliații săi vor interzice importurile de petrol rusesc, o sursă crucială de venituri după ce țara a fost efectiv blocată de pe piețele financiare occidentale.

Preţul petrolului s-a apropiat de recordul absolut

Analiștii de la Bank of America au spus însă că, dacă majoritatea exporturilor de petrol ale Rusiei ar fi întrerupte, ar putea exista un deficit de 5 milioane de barili pe zi (bpd) sau mai mult, ceea ce ar împinge prețurile până la 200 de dolari.

Prețul petrolului a oscilat marți aproape de maximele ultimilor 14 ani, iar cotațiile futures ale țițeiului Brent au crescut cu 1,06 dolari, sau 0,9%, la 124,27 dolari pe baril la ora 02:23 GMT (04:23, ora României), după ce au fost tranzacționate și la 125,19 dolari.

author avatar
Andreea Vlad