AcasăȘTIRI EXTERNESateliții lui Elon Musk, implicați în majoritatea riscurilor de coliziune spațială

Sateliții lui Elon Musk, implicați în majoritatea riscurilor de coliziune spațială

Sateliții lui Elon Musk, implicați în majoritatea riscurilor de coliziune spațială

Se pare că Elon Musk are o problemă cu coliziunile. În martie 2021, testele au arătat că pilotul automat al mașinilor Tesla nu este tocmai adaptat conducerii în mediu urban aglomerat,  vehiculele reușind în mod constant să lovească ceva. 

Astăzi, sateliții Starlink, constelație construită de SpaceX, firma lui Musk, sunt acuzați că sunt „pericole publice” în spațiu.

Roiul lui Musk

Hugh Lewis este directorul grupului de cercetare în astronautică de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie. El apropierile între sateliții artificiali pe orbită în jurul Pământului folosind Socrate (Satellite Orbital Conjunction Reports Assessing Threatening Encounters in Space), o bază de date care ajută la anticiparea riscului de coliziune.

„Am studiat datele începând cu 2019, prima lansare a Starlink”, spune Lewis pentru Space.com. De atunci, numărul întâlnirilor înregistrate de Socrate a fost mai mult decât dublu, iar Starlink este implicată în mai mult de jumătate dintre ele”.

Aceste „întâlniri” între sateliți au loc de fapt la o distanță de mai puțin de un kilometru unul de celălalt, ceea ce în spațiu este considerată o situație riscantă. Potrivit omului de știință, sateliții SpaceX sunt, prin urmare, implicați în 1.600 dintre aceste întâlniri fiecare săptămână, între care 1.100 între sateliții Starlink – restul fiind vorba de aparate controlate de alte entități.

Spațiul, destul de mare pentru Starlink?

Motivul pentru care sateliții lui Elon Musk sunt suprareprezentați nu este că au performanțe mai puțin bune decât restul, ci doar pentru că sunt foarte numeroși.

Planul SpaceX cu Starlink este de a oferi acces la internet de mare viteză pe întreaga planetă, din spațiu. Cu toate acestea, pentru a pune în aplicare un astfel de sistem, o mulțime de sateliți trebuie plasați pe orbită. Mai precis, Elon Musk vrea să construiască o rețea de 42.0000 de astfel de dispozitive.

Carambol pe orbită

Conform calculelor lui Lewis, odată ce SpaceX va finaliza prima fază a proiectului său, adică va plasa 12.000 de sateliți pe orbită, va fi implicată în 90% din întâlnirile considerate de risc.

Potrivit Space.com, o companie care deține 50 de sateliți primește aproximativ 300 de alerte de apropiere pe săptămână. Aproximativ zece dintre acestea necesită o manevră de evitare manuală. Cu zeci de mii de aparate de monitorizat, situația ar putea deveni rapid nesustenabilă. Mai ales că fiecare coliziune generează resturi, care la rândul lor pot produce alte coliziuni, scrie Slate.

Pentru a răspunde acestei probleme, SpaceX a proiectat un sistem autonom de detectare și evitare a coliziunilor pentru sateliții săi. Să sperăm că acest sistem este mai eficient decât cel care echipează mașinile Tesla, au ironizat unii.

 

author avatar
Tudor Borcea
263 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger