AcasăȘTIRI EXTERNEȘase țări UE vor linii roșii pentru plafonarea prețurilor la gaze /...

Șase țări UE vor linii roșii pentru plafonarea prețurilor la gaze / „Prietenii” României, Austria și Olanda, printre ele

Șase țări UE vor linii roșii pentru plafonarea prețurilor la gaze / „Prietenii” României, Austria și Olanda, printre ele / Foto: printscreen

Șase țări din Uniunea Europeană, printre care Germania și Olanda, au avertizat că nu pot accepta încercările altor state membre de a scădea și mai mult nivelul la care blocul comunitar va plafona prețul gazelor.

Grupul, din care mai fac parte Austria, Danemarca, Estonia și Luxemburg, și-a stabilit liniile roșii privind propunerea de plafonare a prețului gazelor naturale la nivelul UE, pe care țările doresc să o aprobe în cadrul unei reuniuni a miniștrilor energiei care va avea loc la 13 decembrie la Bruxelles.

„Cifrele nu pot fi reduse sau înlocuite”

 

„Suntem îngrijorați de scăderea cifrelor. Cifrele pentru plafonul prețului la gaze și declanșatoarele nu pot fi reduse în continuare sau înlocuite”, au declarat ambasadorii celor șase țări, între care Germania și Olanda, într-un e-mail adresat Republicii Cehe, care deține președinția rotativă a UE, informează Reuters.

Cele șase țări sunt sceptice cu privire la plafoanele prețurilor, despre care spun că ar perturba funcționarea normală a pieței energetice a UE și ar îngreuna achiziționarea de combustibil dacă furnizorii de gaze ar devia livrările către regiunile în care prețurile nu sunt plafonate.

Luna trecută, Comisia Europeană a propus un plafon de preț care ar intra în vigoare dacă contractul pe o lună pe mecanismul olandez de transfer de titluri (TTF) depășește 275 euro/MWh pentru o perioadă de două săptămâni și, de asemenea, este cu 58 de eurp mai mare decât prețul de referință al gazului natural lichefiat (GNL) pentru 10 zile.

Belgia, Italia, Polonia și Grecia se numără printre țările care susțin că este necesară o plafonare a prețurilor pentru a-și proteja economiile de costurile ridicate ale gazelor naturale. Acestea doresc un plafon de preț mult mai mic decât cel propus de Comisie.

„Criterii de lumină roșie”

Țările UE negociază în prezent această propunere și au luat deja măsuri pentru a reduce limita de preț. Cel mai recent compromis discutat este un plafon de 220 EUR/MWh cu condiții mai puțin stricte pentru declanșarea acestuia, potrivit unui document consultat de Reuters, deși se așteaptă ca acesta să fie revizuit în continuare înainte de a se ajunge la un acord.

Germania și alți sceptici ai plafonării au cerut, de asemenea, garanții mai puternice în cazul în care plafonarea prețurilor ar avea consecințe nedorite, despre care participanții de pe piața gazelor spun că ar putea fi grave.

Scepticii plafonării au propus „criterii de lumină roșie” care ar declanșa o suspendare automată a plafonului de preț în caz de urgență, de exemplu, în cazul în care cererea de gaze din Europa explodează. Conform propunerii inițiale a UE, doar Comisia Europeană putea suspenda plafonul.

author avatar
Tudor Borcea