AcasăȘTIRI EXTERNEȘase scenarii explozive: De unde va izbucni Al Treilea Război Mondial

Șase scenarii explozive: De unde va izbucni Al Treilea Război Mondial

Temerile pentru cel de-al Treilea Război Mondial s-au declanșat pe tot globul la doar câteva zile de la începutul anului 2020 și acum au fost stârnite din nou. Există șase puncte de plecare pentru cel de-al Treilea Război Mondial.

Îngrijorările privind izbucnirea unui nou război mondial au apărut mai ales după moartea generalului iranian Qassem Soleimani, într-un atac aerian american din ianuarie. Acum, un virus mortal se răspândește pe tot globul și revoltele asupra brutalității forțelor de ordine s-au dezlănțuit în întreaga lume. Având în vedere relațiile tensionate dintre țările din întreaga lume, jurnaliștii britanici întocmit șase scenarii explozive care arată cam de unde sau de la ce ar putea porni Al Treilea Război Mondial. Culmea, care ar putea izbucni chiar în 2020.

Statele Unite ale Americii și Iran

Vineri, 3 ianuarie, SUA au inițiat o lovitură aeriană cu drone în urma unor serii de atacuri „orchestrate” asupra bazelor coaliției din Irak în ultimele luni și atacuri la Ambasada SUA din Bagdad, toate acestea fiind făcute la ordinul generalului Soleimani .

Președintele SUA, Donald Trump, a aprobat atacul asupra generalului Soleimani, afirmând că acțiunea a fost pusă în aplicare pentru a face „lumea un loc mai sigur”.

Într-o declarație, Pentagonul a susținut că: „La îndrumarea președintelui, armata americană a întreprins acțiuni decisive de apărare pentru a proteja personalul american din străinătate, ucigându-l pe Qassem Soleimani.” Acesta a adăugat: „Această lovitură avea ca scop descurajarea planurilor viitoare de atac iraniene”.

„Statele Unite vor continua să ia toate măsurile necesare pentru a ne proteja oamenii și interesele noastre oriunde s-ar afla în întreaga lume.”

Acum Iranul a jurat „răzbunare aspră” și a promis că va „transforma ziua în noapte”. Acest asasinat a fost numit de mulți iranieni de rang înalt drept „declarație de război”.

Donald Trump a avertizat că SUA ar putea acționa „disproporționat” dacă Iranul vizează orice „persoană sau țintă” americană în răzbunare pentru uciderea generalului-major Qassem Soleimani.

În această săptămână, un procuror iranian a emis un mandat de arestare împotriva lui Trump și a solicitat sprijinul Interpolului, cu toate acestea, poliția a refuzat să sprijine mandatul de arestare.

Iran și Israel

Tensiunile dintre Iran și Israel s-au acutizat în ultima vreme. Fosta națiune sprijină în special grupurile anti-Israel din Gaza, Siria și Liban, în timp ce Israelul lovește adesea asupra forțelor iraniene din toată regiunea.

În general, Israel s-a străduit să creeze o coaliție anti-Iran la nivel diplomatic, în timp ce Iranul a investit în cultivarea legăturilor cu milițiile și cu actorii nestatali.

Dacă Iranul este hotărât să repornească programul său nuclear, Israelul poate alege să se implice într-un contraatac.

Acest tip de asalt ar putea avea implicații mai extinse, deoarece s-ar putea dovedi a fi o amenințare la aprovizionarea cu petrol global, ceea ce ar provoca inevitabil mai multe națiuni să intervină.

Statele Unite ale Americii și Turcia

Tensiunile dintre SUA și Turcia s-au accentuat în ultimul an, inițial ca urmare a faptului că SUA au acordat autorizație Turciei pentru a elibera granița siriană a kurzilor sprijiniți de aceasta.

Cu toate acestea, imediat după aceea, SUA au amenințat Ankara cu sancțiuni, provocând creșterea tensiunilor.

În plus, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a sugerat că are aspirații pentru Turcia ce ar putea implica arme nucleare.

Drept urmare, starea relației SUA-Turcia s-a înrăutățit, provocând îngrijorări cu privire la impactul ulterior asupra alianței NATO.

Cașmir

În ultimii 10 ani, relația dintre India și Pakistan s-a agravat, ducând țările în pragul războiului.

De la despărțirea Indiei Britanice în 1947 și crearea ulterioară a Indiei și a Pakistanului, cele două țări au fost implicate într-o serie de războaie, conflicte și atacuri militare intercalate cu perioade de armonie și pace.

În 2019, premierul Narendra Modi a încercat să reducă autonomia Cașmirului și să schimbe politicile de cetățenie din restul Indiei. Acești pași au provocat unele tulburări în India și au evidențiat tensiunile de lungă durată dintre Delhi și Islamabad.

Alte conflicte interne dintre India și Pakistan ar putea duce la al Treilea Război Mondial, din cauza atacurilor teroriste la nivel internațional sau în Cașmir.

Președintele Modi s-ar putea simți apoi forțat să provoace un conflict mai grav  având în vedere vecinătatea Chinei, iar hăul tot mai mare dintre Delhi și Washington ar putea duce la implicații internaționale mai dezastruoase.

Statele Unite ale Americii și Coreea de Nord

Tensiunile fundamentale din centrul relației SUA-Coreea de Nord ar putea duce la o altă acțiune combativă.

Conflictele dintre cele două țări sunt acum la fel de mari ca în orice moment din 2017, iar alegerile americane ar putea periclita relațiile acestora în continuare.

Administrația președintelui Trump speră că un acord cu Coreea de Nord ar putea îmbunătăți perspectivele sale electorale din noiembrie, însă nord-coreenii nu are nici cel mai mic interes.

Recent, Coreea de Nord a promis un „cadou de Crăciun” , pentru care mulți din Statele Unite sunt îngrijorați că ar putea fi un test cu rachete nucleare sau balistice.

Statele Unite ale Americii și China

Relația SUA-China a fost deosebit de tensionată în ultimii ani.

O tranzacție comercială dintre cele două țări pare să diminueze anumite tensiuni, dar rămâne în discuție implementarea acesteia.

În prezent, cele mai mari două economii ale lumii sunt blocate într-o luptă comercială înverșunată. Disputa, care s-a desfășurat timp de aproape 18 luni, indică faptul că SUA și China au impus tarife de sute de miliarde de dolari pentru mărfurile celuilalt. Președintele Trump a acuzat de multă vreme China de practici comerciale neloiale și furt de proprietate intelectuală, în timp ce în China, există percepția că SUA se străduiește să-și reducă ascensiunea ca putere economică globală.

În același timp, China a lucrat sfidător pentru a-și asigura relațiile cu Rusia, în timp ce SUA au stârnit controverse atât cu Coreea de Sud, cât și cu Japonia, cei doi apropiați aliați ai regiunii.

Dacă situația ar evolua, aceasta ar putea duce la o confruntare militară în zone precum Mările Chinei de Sud sau de Est.

Tensiunea s-a accentuat pe fondul pandemiei de coronavirus, Donald Trump acuzând China de crearea virusului mortal într-un laborator. El susține că a văzut dovezi care confirmă dezvoltarea coronavirusului într-un laborator chinez.

Președintele Trump a anunțat marți că Statele Unite au conceput un răspuns strict la legislația chineză privind securitatea națională pentru Hong Kong și că planurile vor fi dezvăluite până la sfârșitul săptămânii.

 

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
782 afisari

3 COMENTARII

  1. Ultima.
    Suntem in plin război al 4lea.Al treilea a fost războiul rece.Un razboi biologic murdar in care virusul dicteaza. Prin ce recunoastem – prin faptul ca am intrat in plina vara si nu scapam de viroza. Viroza dispare la caldura. Un virus mutat genetic faurit special pt asta. Nu exista mutatii naturale de asemenea perfectiune, asta face ca virusul sa fie strategic de atac. In regiune sunt 3 portavioane la fel ca in razboiul 2.Iar pentru a doua oara s-a facut o alianta strategica in zona-Sua, Canada, Anglia, Australia, Noua Zeelandă. Poate fi joc mare de artificii ? in zona, chinezii l-au descoperit.

  2. suntem deja in el ca razboi mondial medical cu baza si sponsorizare adeptilor nwm care a fost si binecuvantata !!!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger