AcasăȘTIRI EXTERNE„Șarpe solar”, surprins pe suprafața Soarelui. Cum explică Agenția Spațială Europeană fenomenul...

„Șarpe solar”, surprins pe suprafața Soarelui. Cum explică Agenția Spațială Europeană fenomenul rar

sarpe solar„Șarpe solar”, surprins pe suprafața Soarelui. Cum explică Agenția Spațială Europeană fenomenul rar

Agenția Spațială Europeană (ESA) a făcut publice imaginile unui eveniment solar inedit. Pe înregistrare se vede o siluetă contorsionată, care seamănă cu un șarpe, de unde și denumirea de „șarpe solar”.

Misiunea Solar Orbiter, condusă de ESA în colaborare cu NASA, a observat un „tub” de gaze atmosferice mai reci, care se îndreaptă spre câmpul magnetic al Soarelui. Șarpele a fost un precursor al unei erupții mult mai mari.

Un șarpe în mișcare în interiorul Soarelui

Șarpele a fost văzut pe 5 septembrie 2022, în timp ce Solar Orbiter se apropia de Soare pentru o trecere apropiată care a avut loc pe 12 octombrie. Este un tub de plasmă rece suspendat de câmpuri magnetice în plasma mai fierbinte din jurul atmosferei Soarelui.

Plasma, atinge o temperatură foarte ridicată atunci când atinge gazul, încât atomii săi încep să piardă particule, este încărcată electric și sensibilă la câmpuri magnetice.

Gazul din atmosfera solară este plasmă, pentru că temperatura atinge peste un milion de grade Celsius.

Câmpul magnetic este răsucit

Dr. David Long, de la Mullard Space Science Laboratory din Marea Britanie, spune că plasma curge dintr-o parte în alta, dar câmpul magnetic este răsucit. „Obțineți această schimbare de direcție pentru că privim în jos la o structură răsucită”.

Filmul a fost construit ca un time-lapse din imagini de la Extreme Ultraviolet Imager de la bordul Solar Orbiter. În realitate, șarpele a avut nevoie de aproximativ trei ore pentru a-și finaliza călătoria, dar la distanțele implicate în traversarea suprafeței solare înseamnă că plasma trebuie să fi călătorit cu aproximativ 170 de kilometri pe secundă.

Ceea ce face șarpele atât de intrigant este că a început dintr-o regiune solară activă care a erupt ulterior, ejectând miliarde de tone de plasmă în spațiu. Acest lucru ridică posibilitatea ca șarpele să fi fost un fel de precursor al acestui eveniment – ​​iar Solar Orbiter a prins totul cu numeroase instrumente.

Solar Orbiter este o misiune spațială de colaborare internațională între ESA și NASA, operată de ESA, lansată în februarie 2020, potrivit esa.int.

author avatar
Andreea Vlad
294 afisari

3 COMENTARII

  1. Doamne, ca mai clar si mai direct nu poti sa ne zici despre puterea Ta. Oamenui, nu este sarpe, nu, este o spirala, secretul creatiei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger