AcasăȘTIRI EXTERNEȘapte furnizori ai Apple, acuzați de muncă forțată în China

Șapte furnizori ai Apple, acuzați de muncă forțată în China

Șapte furnizori ai Apple, acuzați de muncă forțată în China/ Foto: Facebook

Unul dintre producătorii indicați are o fabrică într-o zonă industrială din Xinjiang, înconjurată de garduri și lângă care se află un centru de detenție.

O anchetă a stabilit legături între furnizorii gigantului Apple și munca forțată, tratament la care sunt supuși în special uigurii, minoritate musulmană, în China.

Investigațiile făcute de The Information și de apărătorii drepturilor omului indică astfel șapte companii.

Câteva mii de uiguri lucrează împotriva voinței lor pentru aceste șapte companii. Una dintre ele, Advanced-Connectek, are o fabrică în Xinjiang, vestul Chinei, unde locuiesc numeroși uiguri. Imaginile din satelit ale zonei în care se află fabrica sa i-au alertat pe activiști.

Mii de uiguri deținuți

Spațiile sunt înconjurate de ziduri și garduri și au o singură intrare și ieșire. Fotografiile au dezvăluit, de asemenea, lângă fața locului, o clădire identificată ca centru de detenție în care locuiesc angajații. Aceste specificități pot fi observate numai în „parcurile industriale unde lucrează prizonierii”, explică cercetătorul australian Nathan Ruser.

Ceilalți furnizori nu sunt stabiliți în regiune, dar ar primi forță de muncă din comunitatea uigură sau din alte minorități persecutate de Beiing.

Shenzhen Deren Electronic, producător de componente pentru Apple, ar fi angajat 1.000 de uiguri. Lens Technology, specializată în ecrane, are la rândul său 800 la dispoziția sa, din 2018.

„Nici o dovadă” a muncii forțate, conform Apple

Avary Holding, care furnizează circuite imprimate către Apple, ar fi adus 400 de muncitori din Xinjiang între 2019 și 2020. Cu toate acestea, compania a respins informațiile. Autorii anchetei au stabilit legăturile dintre Apple și acești producători folosind documente oficiale și conturile angajaților pe social media, scrie 20 Minutes.

Anterior, confruntat cu acuzații similare, gigantul californian a răspuns în decembrie anul trecut că nu are dovezi ale muncii forțate la care sunt supuși uigurii în fabricile furnizorilor săi. Apple și-a prezentat „toleranța zero” față de această practică contrară drepturilor omului.

 

author avatar
Tudor Borcea
102 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger