AcasăȘTIRI EXTERNESăptămână de foc în Italia. Vulcanul Etna cutremură Sicilia - VIDEO

Săptămână de foc în Italia. Vulcanul Etna cutremură Sicilia – VIDEO

etnaFenomen extrem de rar! Vulcanul Etna a erupt în plină iarnă - IMAGINI spectaculoase

Vulcanul sicilian Etna, cel mai activ din Europa, intră din nou în erupție. Începând de miercuri, au fost filmate fluxuri impresionante de lavă și au fost provocate întârzieri pe aeroportul din Catania, cel mai important din Sicilia, din cauza norilor de cenușă.

Vulcanul Etna, în Italia, este din nou în atenția presei. De câteva săptămâni, cel mai activ vulcan din Europa se trezește după doar câteva luni de somn, aruncând lavă și nori de cenușă. Fluxurile de lavă incandescentă de pe flancul său estic, în Valle del Bove, la o altitudine de aproximativ 2.800 de metri, au fost deosebit de impresionante începând de miercuri, așa cum se arată într-o înregistrare video realizată de cotidianul italian La Repubblica.

Fluxuri apocaliptice de lavă

Etna, cu o suprafață de 1.250 km2 și o înălțime de 3.357 de metri, este cel mai înalt vulcan activ din Europa și a erupt frecvent timp de aproximativ 500.000 de ani. După cum relatează Reuters, o echipă a reușit să filmeze fluxurile impresionante de lavă din ultimele zile.

De asemenea, norii mari de cenușă se scurg din vulcan, provocând întârzieri pe aeroportul din Catania, cel mai important din Sicilia. Potrivit platformei ADAM, care analizează datele geospațiale, dioxidul de sulf eliberat de vulcan este într-adevăr semnificativ și a traversat Marea Mediterană până pe continentul african, scrie Ouest-France.

În februarie , în timpul erupției anterioare a vulcanului, a fost produs un nor mare de fum și cenușă, ceea ce a forțat aeroportul să își oprească temporar traficul.

Erupția din această săptămână a fost observată și de astronautul italian Samantha Cristoforetti de pe Stația Spațială Internațională, de unde a reușit să fotografieze o mare coloană de fum care se ridica din Sicilia.

author avatar
Tudor Borcea